Schilderij La Alegría (in opdracht)

‘La Alegría’
Eelko van Iersel
Formaat: 110 x 55 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht (opdracht)

Schilderij in opdracht

In opdracht creëerde Eelko van Iersel het schilderij ‘La Algeria’ voor een bijzonder stel. Eelko kende deze man en vrouw zo’n 15 jaar via het bewustzijnspad vanuit de Zijnsoriëntatie. In december 2018 bracht Eelko een bezoek aan het stel en spraken zij de opdracht en de wensen door. Hij nam een aantal bestaande schilderijen mee als voorbeeld van kleurmogelijkheden en formaat. “Toen ik aan het inpakken was om weer weg te gaan kwam ik de kamer in lopen en stonden ze beide te glunderen bij één van mijn schilderijen die ze aan de muur hadden gehangen. Deze mocht al meteen daar blijven, want die paste perfect op die plek “, aldus Eelko van Iersel. Eind 2018 werd de wens voor een schilderij in opdracht besproken en is Eelko aan de slag gegaan met de onderlagen van het schilderij. Gezamenlijk werd het formaat bepaald en werd er een aanzet gegeven voor de kleurstelling van het schilderij. Gedurende een aantal maanden werkte Eelko vervolgens aan de onderlagen, waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor is de huid robuust en ontstaan er op sommige plaatsen scheuren -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. In het schilderproces is er altijd een contactmoment met de opdrachtgevers alvorens Eelko daadwerkelijk de kleuren in olieverf neer zet op het doek. Het kiezen van de kleuren is energiewerk, waarbij Eelko aansluit op de energie van de opdrachtgevers. Dit doet hij door middel van aanvoelen, maar eigenlijk is het channelen, versterkt door ritueel en ceremonie vanuit het Sjamanisme. Eelko werkt reeds 15 jaar vanuit Sjamanistische visie aan zijn schilderijen, waarbij het medicijnwiel met de vier windrichtingen fungeert als krachtbron.

Kleuren kiezen

Na het atelierbezoek van het stel is Eelko begonnen met het kiezen van kleuren en het laten vloeien van de kleuren op het schilderij. “Wanneer de focus sterk is en de energie van de opdrachtgevers letterlijk fungeert als inspiratiebron is het mijn ervaring dat de juiste flow ontstaat in het schilderij”, aldus Eelko. Vanuit de wens en de energie van de opdrachtgevers is Eelko het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf.

Het medicijnwiel is heilig voor de Indianen en Sjamanen. Volgens hun overtuiging heeft de Grote Geest alles in de natuur in een cirkel gemaakt. Het medicijnwiel staat ook voor de 4 windrichtingen. Het is het symbool van de totaliteit van het bestaan. Het wiel is een plek gecreëerd om het contact en de gebeden te versterken. Het verenigd de energie van Zon-Maan-Universum-Moeder Aarde-Grootvaders-Grootmoeders en de Schepper in de oneindige cirkel van leven. Het medicijnwiel symboliseert eveneens het individueel pad dat ieder dient af te leggen.

Inspiratie

Eelko heeft er voor gekozen om 2 schilderijen te maken voor deze opdracht, waaruit de opdrachtgevers mogen kiezen. ‘La Alegría (1)’ en ‘La Alegría (2)’. Het eindresultaat is een krachtig schilderij geworden met diepere lagen. “Het zou een landschap kunnen zijn, een bundel licht in de kosmos, een stroming, een onderwaterwereld. Het mooiste is als je het schilderij kunt aanschouwen zonder figuratie in te vullen of te zoeken naar herkenbare vormen. Laat het maar op je afkomen, kijk maar rustig, voel wat het met je doet. Energetisch werkt het schilderij vanzelf, daar hoef je niet veel voor te doen of te laten”, aldus de kunstenaar. De creatie is een krachtbron geworden die energie geeft. Het schilderij brengt licht en duisternis bij elkaar. Het eindresultaat omvat “inclusief alles” en is verbonden met alle verwanten (Mitakuye Oyasin). Er zit veel Spirit-energie in dit schilderij, de connectie met aardse Spirits maar ook met het voorouderveld. Dit schilderij heeft een helende werking.

De indianen leven samen met de planten en dieren en nemen nooit meer van Moeder Aarde af dan noodzakelijk is. Indianen en Sjamanen voelen steeds de speciale band met de natuur. We zijn allen verbonden (Mitakuye Oyasin) is een integraal deel van hun overtuiging. Al onze relaties worden geëerd als heilig en we tonen respect voor elk deel van de schepping. Ze geloven ook dat dieren en stenen (de Grootvaders) sterke helende krachten bezitten, zowel praktisch als spiritueel. Dit resulteert in totems en medicijnen, welke dagelijks gebruikt worden om de levenskwaliteit te verhogen. Indianen geloven in de ‘Grote Geest’. Ze geloven ook dat de geesten van overleden familieleden overal in de natuur te vinden zijn. Daarom aanbeden ze de zon, de maan en de aarde. Hun ceremonies bestaan uit muziek en dans. Ze tonen er hun vreugde mee, maar ze dansen ook voor de jacht, om de goden te bedanken. Ze geloven dat hun leven geregeld wordt door de goden, die hen alles geven, van gewassen tot een goede gezondheid tot regen.

La Alegría – Vreugde

‘La Alegría’ betekent in de Spaanse taal ‘vreugde’. Eelko koos voor deze titel, omdat het een schilderij vol vreugdevolle energie is. Het is een positief schilderij, waarin “niets te zwaar is om lichter te worden”. Zijn non-figuratieve schilderijen prikkelen de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. De titels hebben, mede door de Spaanse taal, een poëtische lading.

Dit proces was bijzonder, aangezien de opdrachtgevers intens betrokken waren tijdens de periode dat Eelko werkte aan deze schilderijen. De verbinding was sterk voelbaar waardoor Eelko sterk gefocust kon zijn tijdens het proces. Tijdens de presentatie van de twee resultaten hebben we de tijd genomen om goed te kijken, goed te voelen wat het meest passende schilderij is voor deze plek, voor de mensen, voor deze intentie. De gesprekken die dan ontstaan zijn prachtig open en ontwapenend. Heel bijzonder dat op het laatst één voorkeur de definitieve keuze werd van beide. Ze hebben gekozen voor nummer 2 en nummer 1 is nog steeds beschikbaar voor de liefhebber. Hieronder ziet u een foto van ‘La Alegría (1)’. “Reeds jaren heb ik een mystieke wijze om mijn schilderijen tot stand te laten komen. Veelal beleef ik dit intern. Het is voor mij bijzonder om een deel van dit proces te kunnen delen. Ik ben dankbaar dat ik dit werk mag doen en dat mijn schilderijen mogen fungeren als krachtbron“, aldus Eelko.

Dit schilderij ‘La Alegría (1)’ is nog beschikbaar voor de liefhebber.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.