Schilderij La cueva de los verdes

‘La cueva de los verdes’
Eelko van Iersel
Formaat: 130 x 110 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht

Eelko van Iersel heeft de inspiratie voor het schilderij ‘La cueva de los verdes’ (de grot met de groenkleuren) gevonden in de natuur. Het gaat in dit schilderij om de beleving van groentinten en ruige structuur. In dit schilderij heeft Eelko voor het eerst met nieuwe vormen van reliëf gewerkt, waardoor er holtes ontstaan waar je in kunt kijken. Deze holtes hebben iets weg van een grot, een plek waar je in kunt schuilen of herinneringen kunt bewaren.

Eelko is in de zomer van 2019 op een inspiratiereis geweest naar de Himalaya. Een reis, waarbij de focus ligt op voelen, ‘in stilte zijn’, vertragen, beleven, onthechten van aardse beslommeringen en verbinden met krachtbronnen. Een bijzondere ervaring. Dit schilderij is ontstaan in de periode vóór de Himalayareis is ná terugkomst is het schilderij volbracht naar tevredenheid. De ervaringen van de reis liggen letterlijk verborgen in dit schilderij: in de kleuren, in de holtes, in de structuur…

Gedurende een aantal maanden heeft kunstenaar Eelko van Iersel gewerkt aan de onderlagen, waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor wordt de huid robuust is en toont op sommige plaatsen scheuren -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van stilte in combinatie met het ruige landschap is de kunstenaar het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met tinten in zand, leem, groen, grijs, zwart en wit. Een kleurencombinatie, geïnspireerd op de kleuren van de natuur: het slijk in de Waddenzee, de delta van een rivier, zwart vulkaanzand, de verschillende lagen in gesteente.

De schilderijen van Eelko van Iersel hebben verwantschap met de natuur: grote gebergten, mineralen van dichtbij bekeken, riviermondingen, de aarde van ver af bekeken, de oneindige kosmos met al haar krachten en geheimen én intens vuur. De elementen ‘water-vuur-aarde-lucht’ en de windrichtingen ‘Noord-Oost-Zuid-West’.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.