Schilderij Bailando con la luz


‘Bailando con la luz’
Eelko van Iersel
Formaat: 170 x 50 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht (opdracht)

In opdracht creëerde Eelko van Iersel het schilderij ‘Bailando con la luz’ voor een stel in Nijmegen. Meerdere malen bezochten zij galerie Zeven Zomers in Nijmegen en eigenlijk waren ze al een beetje verliefd geworden op het schilderij Noroeste. Maar dit schilderij bleek te groot voor de muur waarop deze bedoeld was en daarnaast had de muur een bruinroze kleur waarop ‘Noroeste’ niet goed tot haar recht kwam. Er volgde een huisbezoek en een bespreking. Gezamenlijk werd de kleurstelling en het formaat bepaald. De kleuren uit het schilderij ‘Noroeste’ vinden ze prachtig. Er mag zelfs nog wat meer turquoise in én de kleur van de muur moet een aangename omlijsting worden van het nieuwe schilderij. Gedurende een aantal maanden werkte Eelko vervolgens aan de onderlagen waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten, waardoor de huid robuust is en op sommige plaatsen scheuren vertoond -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van het huis, de opdrachtgevers en de kleurstelling is Eelko het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met paarstinten, turquoise, wittinten, roze. Een rustige kleurencombinatie, geïnspireerd op de kleuren van het prille begin van een lenteochtend met dauw. “Mooi is het om te voelen welke energie nodig is in een ruimte en in het leven van de opdrachtgever. Daarbij mezelf aan te sluiten op de specifieke inspiratie, die nodig is om te creëren. Ik prijs mezelf een gelukkig mens als het me lukt om de wens om te zetten in een tastbaar schilderij”, aldus de kunstenaar.

“Hoe kan het dat jij precies maakt wat wij mooi vinden en wat prachtig staat in ons huis? Het schilderij brengt licht…geeft licht…”

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. De titel ‘Bailando con la luz’ betekent in de Spaanse taal: ‘Ik dans met het licht’.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.