Schilderij La fuente verde


‘La fuente verde’
Eelko van Iersel
Formaat: 170 x 50 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht (opdracht)

In opdracht creëerde Eelko van Iersel het schilderij ‘La fuente verde’ voor een dame uit Bemmel. Ze kocht eind vorig jaar het schilderij ‘Halagüeño‘. Een klein, intiem schilderij met groentinten. Voor haar voorkamer wilde ze graag een schilderij wat warmte, frisheid en energie uitstraalde. En het huis meer zou doen verbinden: voor en achterkamer én op energieniveau. Er volgde een huisbezoek en een bespreking. Gezamenlijk werd de kleurstelling en het formaat bepaald. Er werd gesproken over lentekleuren, licht, energie, warmte en intimiteit. Gedurende een aantal maanden werkte Eelko vervolgens aan de onderlagen waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten, waardoor de huid robuust is en op sommige plaatsen scheuren vertoond -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van het huis, de dame en de kleurstelling is Eelko het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met een scala aan groene tinten: dondergroen, appelgroen, olijfgroen, geelgroen, wittinten. Een rustige kleurencombinatie, geïnspireerd op de kleuren van ‘een krachtbron’ die energie geeft, de lente die warmte en licht brengt.

“Mooi is het om te voelen welke energie nodig is in een ruimte en in het leven van de opdrachtgever. Daarbij mezelf aan te sluiten op de specifieke inspiratie, die nodig is om te creëren. Ik prijs mezelf een gelukkig mens als het me lukt om de wens om te zetten in een tastbaar schilderij”, aldus de kunstenaar.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. De titel ‘La fuente verde’ betekent in de Spaanse taal: ‘De groene bron’.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel