Schilderij Noroeste


‘Noroeste’
Eelko van Iersel
Formaat: 190 x 75 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: te koop | op aanvraag | Galerie Zeven Zomers

details_noroeste_medicijnwiel

Het schilderij ‘Noroeste’ is ontstaan vanuit het werken met het Medicijnwiel. ‘Noroeste’ betekent in de Spaanse taal ‘Noordwesten’. Het schilderij bevat de specifieke energie van de overgang van het Westen naar het Noorden.

Westen
De elementen zijn; water, oceanen, regen en rivieren. De kleuren zijn;  violet,  blauw –violet,  zwart, groen. Traditioneel wordt het westen op het medicijnwiel aangeduid met de kleur zwart. Het jaargetijde van het westen is de herfst en het dagdeel de avond.

Dit is de richting waar de zon ondergaat en daarom verband houdt met rijping en oogsten. Het westen houdt dan ook verband met genezing, soepelheid, onbaatzuchtigheid, onvoorwaardelijke liefde en voelen. Het westen houdt voorts verband met het emotionele aspect, instinct, dromen, visioenen en helderziendheid.

Noorden
De elementen zijn: aarde, bergen en velden. De kleuren zijn; bruin, grijs, blauw en groen –blauw. Traditioneel wordt het Noorden op het medicijnwiel aangeduid met de kleur wit of rood. Het jaargetijde van het noorden is de winter en het dagdeel middernacht.

Dit is de richting waar de zon op zijn diepste punt staat en daarom verband houdt met, voltooiing, zaaien, voeding, vernieuwing en gewaarworden. Het noorden houdt dan ook verband met zuiverheid, puurheid, onschuld, innerlijke groei, dood en wedergeboorte en is paradoxaal. Het noorden houdt voorts verband met fysieke aspecten, het lichaam, structuur, dichtheid en stabiliteit.

Eelko heeft dit schilderij opgebouwd met zand en verschillende verfsoorten in de onderlagen, waardoor de huid robuust is en op sommige plaatsen scheuren toont –zoals ook aarde scheurt in droge rivierbeddingen-. Het schilderij is opgebouwd met kleuren van water, oceanen, rivieren en velden: violet,  blauw, turquoise en grijs. Het schilderij is gemaakt met olieverf. Eelko schildert met zijn handen, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van kwasten of penselen.

“Mijn inspiratiebron is onuitputtelijk, inspiratie is er namelijk ‘altijd en overal’. Het enige wat ik moet doen is openstaan voor de inspiratie die er is. Dat gebeurt wanneer ik de stilte in mezelf ervaar en vanuit spirit creër” (Eelko van Iersel)