Schilderij Maravilloso

‘Maravilloso’
Eelko van Iersel
Formaat: 170 x 50 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht (opdracht)

In opdracht creëerde Eelko van Iersel het schilderij ‘Maravilloso’ voor een jongedame in Badhoevedorp. Ze bezocht galerie Zeven Zomers in Nijmegen en ze was meteen onder de indruk van de kleurrijke expressie van de schilderijen van Eelko.  Reeds jaren was ze op zoek naar een geschikt schilderij voor in haar huis. “Wil je een schilderij voor mij maken?” vroeg ze die middag. “Met liefde”, antwoordde de kunstenaar. Daarna volgde een huisbezoek en een korte bespreking. Het huis bleek rustig ingericht met weinig kleur en nog witte wanden. Ze wilde zo graag meer kleur in haar huis. De passie mocht ervan af spatten. Regenboogkleuren: roze, magenta, niet te veel geel, oranje…Kleurkracht! Gezamenlijk werd de kleurstelling en het formaat bepaald. Gedurende een aantal maanden werkte Eelko vervolgens aan de onderlagen waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten, waardoor de huid robuust is en op sommige plaatsen scheuren vertoond -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van het huis, de opdrachtgeefster en de kleurstelling is Eelko het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met regenboogkleuren. Een passievolle kleurencombinatie, geïnspireerd op de kleuren van een tropische vogel.

“Mooi is het om te voelen welke energie nodig is in een ruimte en in het leven van de opdrachtgever. Daarbij mezelf aan te sluiten op de specifieke inspiratie, die nodig is om te creëren. Ik prijs mezelf een gelukkig mens als het me lukt om de wens om te zetten in een tastbaar schilderij”, aldus de kunstenaar.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. De titel ‘Maravilloso’ betekent in de Spaanse taal: ‘Prachtig’. Recent was Eelko bij een vernissage van zijn schilderijen in galerie Iris Anders Mooi te Woudsend. Tijdens de opening werden bij zijn tweeluik ‘Papageno’ & ‘Papageno’ het lied ‘What a wonderful world’  gezongen. Wat in de Spaanse taal ‘Mundo Maravilloso’ betekent.  In dit prachtige lied worden de magnifieke kleuren bezongen en hoe mooi de wereld is daarmee. Een mooie titel voor dit schilderij met intense kleurkracht.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.