Openingstoespraak in ontmoetingskerk

Eelko van Iersel is kunstschilder én eigenaar van galerie Zeven Zomers. In die hoedanigheid is hij gevraagd om een openingswoord te brengen tijdens de de expositie in de Ontmoetingskerk te Nijmegen. De expositie draagt de titel “Samen bij Een” en toont kunstwerken van diverse kunstenaars uit Nijmegen en omstreken, waaronder Dick Tasma, Lies Arnold Aerts, Henk Hage & Annelies Reijers. Hieronder kunt u zijn woord van welkom inzien.

BEMINDE GELOVIGEN
Beminde gelovigen! Zo begint de Vlaamse zanger Raymond van ‘t Groenewoud in 1991 zijn lied met de titel ”Liefde voor muziek”. Ik weet niet of jullie dit lied kennen, maar Van ‘t Groenewoud oreert de passie voor de muziek en de passie voor de kunst. Hij zingt “En, geef me vuur, geef me vuur! Nee geen lucifer natuurlijk maar passie elk uur”. Een lied waaruit de passie, de liefde voor de muziek, voor levendigheid, voor inspiratie als een noodzaak wordt gecommuniceerd. Een duidelijk appel om te ontwaken, om wakker te worden! Hoezo…? Waren we aan het slapen dan? Moet er iets gebeuren? Wat is er zo belangrijk dan…?

EELKO VAN IERSEL
Mijn naam is Eelko van Iersel. Ik ben zelf beeldend kunstenaar en voel goed wat die passie, die noodzaak om te creëren in houdt. Ik maak non-figuratieve schilderijen op doek. Ik werk met zand en verfsoorten, waardoor de huid van het schilderij structuur en reliëf krijgt. Alsof je vanuit het vliegtuig op de aarde kijkt, de bergen en de meren ziet. En ik werk met een laag over laag techniek met olieverf om een kleurrijk organisch veld te creëren. Een veld waarin de grote ruimte zichtbaar wordt en waarbij de trillingen van de kleuren energie mogen brengen.

GALERIE ZEVEN ZOMERS
Ik ben gevraagd om deze welkomsttoespraak te houden omdat ik eigenaar ben van galerie Zeven Zomers. Reeds 10 jaar reist mijn galerie ‘als een nomade’ in de Nijmeegse binnenstad. En bied ik een podium voor Nederlandse en internationale kunstenaars om hun kunst te tonen. Daarbij zoek ik de verbinding op van de kunstwerken, wat versterkt elkaar en voegt toe. Dat is altijd een spanningsveld, want wij kunstenaars zijn gretig en willen vooral ook veel laten zien. Less is more is een mooi principe, maar niet altijd realiseerbaar. Daarom ben ik blij om te zien dat in deze expositie in de ontmoetingskerk een selectie bij elkaar is gebracht, die zeggingskracht heeft en overzichtelijk is. Kunstwerken die passen bij het thema ‘Samen bij Een’. Ik heet jullie van harte welkom bij deze expositie met werken van: Lies Arnold Aerts, Stijn Coetsier, Jacqueline Engels, Flip Franssen, Henk Hage, Dimitri Jagtenberg, Nellie de Mulder, Erik Oussoren, Hans de Raad, Annelies Reijers en Vasily Tryndyk. Tevens zal een werk geëxposeerd worden van de overleden schilder Dick Tasma als hommage aan hem.

Iedere kunstenaar kiest zelf het medium om haar boodschap de wereld in te brengen: of dat nu via muziek, dans, theater of beeld is, het maakt niet uit! Men kiest wat bij je past.

BEELDENDE DIALOOG
Kunstenaars zijn bezig te communiceren in beeld. Willen een dialoog creëren tussen toeschouwer en het kunstwerk. Willen graag iets bewerkstelligen, prikkelen of uiting geven van essentie die leeft in hun persoonlijke binnenwereld. Dat kan een duidelijke registratie zijn zoals in fotografie of realistische schilderkunst of een tastbaar beeld in brons van een figuur of dier. Het kan een uitdrukking zijn van een verhaal. Het kunstwerk kan schoonheid en troost bieden. Verbinding maken met de ziel. Dat hoeft geen duidelijk verhaal of boodschap te zijn, dat kan ook een bepaalde emotie, een sfeer of trilling zijn.

ECKART TOLLE
Eckart Tolle ziet de kunst als heilige ruimte.
Hij omschrijft tijdens de Findhorn retraite op bijzondere wijze zijn visie op kunst.
“De oorspronkelijke reden voor kunst is het heilige,
Een toegangspoort te zijn tot het heilige,
Als je kunst ziet of ervaart, ervaar je jezelf,
In de kunst zie je jezelf weerspiegeld,
In echte kunst schijnt het vormloze door de vorm.
Niet iedereen hoeft kunst te maken,
Het is veel belangrijker dat jij een kunstwerk wordt,
Je hele leven, je hele wezen wordt doorzichtig zodat het vormloze er doorheen kan schijnen,
Dat gebeurt als je niet meer geïdentificeerd bent met de vorm,
Het gebeurt als je toegang hebt tot het rijk van de stilte in jezelf,
Dan komt er iets door de vorm naar buiten dat niet de vorm is…”

HUILENDE MADONNA
De afgelopen 2 weekenden exposerende ik samen met o.a. Lies Arnold in het kerkje van Persingen. We waren blij verrast door de enorme toestroom van mensen, zo’n 1000 mensen. Het had bijna iets van een bedevaartsplek, alsof er binnen in de kerk een gouden beeld van een huilende Madonna waar te te nemen was. Maar nee, de mensen kwamen voor de kunst, om de ziel te voeden, om betrokken te zijn bij dat wat zo aantrekkelijk is: Creatie & Kunst. Daar zit ook iets vurigs in! Ook een bepaalde noodzaak! Power of kracht die tevoorschijn wil komen. En ik vind die kracht nog het beste te omschrijven vanuit de Spaanse term Duende.

DUENDE
De artistieke en vooral muzikale term Duende stamt uit de oorspronkelijke betekenis van het woord: een goblin-achtige figuur, een aardgeest uit de Spaanse mythologie.
Duende zoals in “tener duende” (ziel hebben, bezield zijn) heeft te maken met emotie, expressie en intensiteit.
Duende is veel meer dan enkel virtuositeit, charme en gratie: het brengt de artiest oog in oog met de dood en helpt hem een door merg en been snijdende, onvergetelijke kunst te creëren.
Duende heeft niet alleen de uitvoerder in zijn ban maar ook het publiek; zo wordt een atmosfeer gecreëerd waarin kunst op zeer natuurlijke wijze geassimileerd en begrepen wordt.
Garcia Lorca: “Ik hoorde een oude meester in de Flamenco zeggen: Duende zit niet in de keel, maar kruipt diep in je binnenste omhoog vanuit de voetzolen”.
Wat betekent: het is niet een kwestie van bekwaamheid, maar van waarachtige leefwijze, van bloed, van oercultuur, van spontane creatie.

Ik nodig jullie van harte uit om te genieten van deze expositie en je te laten raken door de kunst.