Schilderijen Abuela Tierra


‘Abuela tierra 1 & 2’
Eelko van Iersel
Formaat: 170 x 115 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht

‘Abuela tierra’ is  een hommage aan ‘Grootmoeder Aarde’. Het sjamanisme met haar rituelen en ceremonies hebben hem doen stilstaan bij de kracht en healing van Grootmoeder Aarde. Ruim 8 jaren is Eelko van Iersel te gast bij de Lakotoa-ceremonies onder leiding van medicijnman Steve McCullough.

De Inipi (zweethutceremonie), de Lowopi (healingceremonie) en de Wopila (dankzegging cermonie) ondersteunen de kunstenaar op zijn spirituele pad en reinigen zijn lichaam en geest.

Nadat Eelko het boek Winona van Priscilla Cogan had gelezen voelde hij de inspiratie opkomen om dit schilderij te maken, waarbij hij zijn eerbied en respect voor de Grootmoeder Aarde heeft neergezet en tevens een eerbetoon aan zijn eigen lieve oma/grootmoeder, die in 2009 is opgenomen in de aarde.

Met dankbaarheid beleeft de kunstenaar dit als een prachtige inspiratiebron. Het schilderij toont aardetinten in combinatie met zacht roze, rood, aardetinten en groen/blauw. Bewust heeft hij in dit  schilderij een gedeelte bewerkt met verticale lijnen en goud. In 2002 heeft Eelko van Iersel een tweeluik gemaakt met de titel ‘Los abuelos’ (de Grootvaders). ‘Los abuelos’ is recent verkocht aan een particulier en het schilderij heeft eveneens gelijke verticale lijnen, die zijn ontstaan door het laten druipen van verdunde olieverf. Door dit terug te laten komen in het nieuwe tweeluik ‘Abuela Tierra’ ontstaat er een verwantschap.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.