Schilderij El próximo lugar

‘El próximo lugar’
Eelko van Iersel
Formaat: 210 x 70 cm
Materiaal: Olieverf, zand en hout op doek
Prijs: verkocht

‘El próximo lugar’ betekent vrij vertaald ‘de volgende plaats, de volgende stap’. In dit schilderij voegt Eelko van Iersel hout toe aan zijn materie schilderij. De techniek van verschillende verfsoorten met zand brengen een aardse structuur op het schildersdoek. De heldere olieverven die hij gebruikt zorgen voor een krachtig energieveld van kleuren. De combinatie van materie (zand) en kleuren zorgen voor een uitstraling die nog het best vertaald kan worden met de term ‘Duende’.

DUENDE
De artistieke en vooral muzikale term Duende stamt uit de oorspronkelijke betekenis van het woord: ‘een goblin-achtige figuur, een aardgeest uit de Spaanse mythologie’. Duende zoals in ‘tener duende’ (ziel hebben, bezield zijn) heeft te maken met emotie, expressie en intensiteit. Duende is veel meer dan enkel virtuositeit, charme en gratie: het brengt de artiest oog in oog met de dood en helpt hem een door merg en been snijdende, onvergetelijke kunst te creëren. Duende heeft niet alleen de uitvoerder in zijn ban maar ook het publiek; zo wordt een atmosfeer gecreëerd waarin kunst op zeer natuurlijke wijze geassimileerd en begrepen wordt. Garcia Lorca: “Ik hoorde een oude meester in de Flamenco zeggen: Duende zit niet in de keel, maar kruipt diep in je binnenste omhoog vanuit de voetzolen. Wat betekent: het is niet een kwestie van bekwaamheid, maar van waarachtige leefwijze, van bloed, van oercultuur, van spontane creatie.”

AL MIJN RELATIES
De takken zijn gebruikt als energiezoekers en zijn onderdeel van healingceremonies geweest. Ze fungeren als energiebron, als focus en bescherming. De poort die ontstaat door de situering van de takken geeft doorgang naar diepere lagen naar binnen als ook een focus voor de toeschouwer en een poort voor de ruimte waar het schilderij zich bevindt. Zo ontstaat er een stroming van binnen naar buiten en omgekeerd. Een bundeling van krachtige energie. ‘Mitakuye Oyasin’ is Lakota Sioux voor ‘Al Mijn relaties’. Het is een gebed van eenheid en harmonie met alle vormen van leven: andere mensen (volkeren), dieren, vogels, insecten, bomen en planten, en zelfs de rotsen. Het herinnerd ons er aan dat we zijn verbonden met deze andere aspecten van de Schepping, dat we een gemeenschappelijk verwantschap delen in de schoot van Moeder Aarde. ‘El próximo lugar’ heeft connectie met zowel de horizontale verbindingen in dit leven (aarde, mensen, natuur, dieren) als ook met de verticale verbindingen (kosmos, spirituele gidsen).