Schilderij Samba | familieportret

Schilderij Samba
‘Samba’
Eelko van Iersel
Formaat: 120 x 120 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht (gemaakt in opdracht)

Familieportret

Kunstschilder Eelko van Iersel kreeg de vraag van een opdrachtgever om een schilderij te maken. Een specifieke opdracht, waarbij de familie van de opdrachtgever geportretteerd zou worden. “Maar, ik maak helemaal géén portretten, dat doe ik niet!” was de eerste reactie van de kunstenaar. Maar al snel werd duidelijk dat de opdrachtgever géén realistisch portret wilde, maar een portret in de specifieke stijl van Eelko van Iersel…Non-figuratief, kleurrijk, krachtig en uitgaande van energie. Een opdracht om de specifieke energie van het gezin te uiten op doek. “Een ontzettend leuke en spannende uitdaging”, aldus Eelko. Hij koos ervoor om uit te gaan van de individuen van het gezin: man, vrouw en twee dochters. De individuele energie expressief te uiten op het doek én tot een geheel te komen van de family-energy.

Mitakuye oyasin

De afgelopen jaren werkt kunstenaar Eelko van Iersel bewust met het Sjamanistisch Medicijnwiel. Het wiel van de vier windrichtingen: Noord, Oost, Zuid, West. Mitakuye oyasin is een Lakota groet, en betekent ‘aan al mijn verwanten’. De kunstenaar maakt tevens connectie met de Kosmos (de verticale lijn, de connectie met de Spirits en krachtbronnen) en de Aarde (horizontale lijn, de connectie met alles wat leeft op de aarde: mensen, dieren, planten, landen, zeeën). Het Medicijnwiel (ook wel Levenswiel) genoemd biedt structuur en focus, waardoor de energie meer richting krijgt en daarmee krachtiger wordt. Eelko ervaart dat het Wiel fungeert als een poort, waaruit inspiratie uit voort komt.

Gedroogde aarde

In het schilderproces bouwt de kunstenaar, gedurende een aantal maanden, de onderlagen van de het schilderij op. Hij werkt met zand en verfsoorten en brengt deze op het doek. Het natuurlijke proces van drogen zorgt ervoor dat de oppervlakte huid gaat barsten. Zoals ook de toplaag van een rivierbedding gaat scheuren, waneer de rivier droog staat en de felle zon vat krijgt op de aarde. Deze barsten zorgen voor een robuust en levendige basis. Ieder schilderij wordt op deze wijze opgebouwd. Iedere keer is het weer spannend wat er ontstaat. De omstandigheden zorgen ervoor hoe het zand reageert, hoe warm het is, hoe vochtig. De natuur gaat haar gang en Eelko laat zich verrassen.

Opstellen van de familie

Ook voor deze opdracht koos Eelko ervoor om te werken met het Medicijnwiel. Maar hij was benieuwd wat er zou gebeuren als hij in plaats van te werken met de vier windrichtingen, in dit schilderij te werken met de energie van de vier gezinsleden. Hij nodige de familie uit in zijn atelier. Het geprepareerde doek lag in het midden op tafel en de gezinsleden kozen ieder -onbewust- een plaats om het doek. Zo plaatsen ze zichzelf op het wiel en kreeg ieder individu een richting (gekoppeld aan de vier windrichtingen: Noord, Oost, Zuid, West.

Ritueel

Het ritueel wat ontstond was intiem en mooi. Uit respect voor de intimiteit is ervoor gekozen om niet ieder specifiek onderdeel van het ritueel te beschrijven. Van Iersel had ieder lid van het gezin gevraagd om een foto mee te nemen waarop men zichzelf goed vond weergegeven. En hij vroeg aan ieder individu om een object mee te nemen wat fungeert als krachtbron in hun leven. Deze foto’s en krachtbronnen werden opgesteld aan de verschillende zijden van het schildersdoek. De witte salie wordt gebruikt om te smudgen: om je energetisch te reinigen. Iedereen heeft een soort krachtveld, de aura, om zich heen. Door dagelijkse beslommeringen, gehaastheid, discussies, ruzies e.d. wordt de aura minder helder (er komt als het ware smog om ons heen). Witte salie wordt ook wel indianen wierook genoemd. Amerikaanse indianen gebruikten dit vroeger namelijk vaak voor hun rituelen. Met gedroogde witte salie verdreven ze negatieve energieën uit hun leefomgeving en bij zich zelf. Witte salie zuivert dus eigenlijk alle soorten negatieve energieën. Het ritueel van het smudgen zorgt ervoor dat de energie schoon wordt, opgeklaard, los van negatieve energie. Daarna werkte Eelko met Sweetgrass. Sweetgrass is een van de meest heilige kruiden positieve energie te creëren en negatieve energie te verdrijven. De rook van sweetgrass wordt gebruikt om gebeden te vergemakkelijken, genezing te bevorderen, en om zegeningen te schenken. Zijn aangename aroma’s zorgen voor een gevoel van welzijn, rust en comfort. De gebeden en focus lag gedurende dit ritueel om de specifieke energie te bundelen voor het schilderij.

Schilderproces

De dag erna begon Eelko daadwerkelijk met het schilderen. De focus was zo sterk en de energie zo voelbaar aanwezig, dat hij als het ware gestuurd werd gedurende het schilderproces. Vanuit het Westen kwam geel & wit, vanuit het Noorden kwam rood, bruin, donkergroen, vanuit het Oosten kwam turkoois, wit en lichtgroen, vanuit het Zuiden kwam diepblauw, zeeblauw en groen. Deze energie zorgde voor een krachtige creatie. De weken daarna veranderde het schilderij gedurende het proces. De energie van de familie bleef sterk voelbaar en aanwezig. Het proces van finetunen maakte dat het schilderij ook in finesse interessant en mooi werd. Een week later werd het schilderij gepresenteerd bij de opdrachtgever en familie. Iedereen was erg enthousiast en voelde verwantschap met het schilderij. Het schilderij is nu een krachtbron voor de familie. De opdracht is geslaagd.

Olieverfschilderij

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. De titel  ‘Samba’  kwam spontaan op en klopte volledig bij het kleurrijke palet. De samba is een Braziliaanse muzieksoort die vooral bekend werd door het carnaval in Rio de Janeiro. De geschiedenis van de samba gaat ver in de tijd terug waarbij Afrikaanse, Europese en in mindere mate Arabische en Amerindische invloeden zich met elkaar vermengd hebben. De warme kleuren, de tropische sfeer, het samenkomen van energie, humor, ontlading, creatie. Dans!

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.