Schilderij Lazos de luz

Schilderij Lazos de luz
‘Lazos de luz’
Eelko van Iersel
Formaat: 250 x 80 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht

In 2011 was ik uitgenodigd om aanwezig te zijn bij de Saltcreek Sundance in Indiana (USA). Tijdens deze ‘Native American’ Zonnedans delen dansers The Great Spirit door zang en gebed met iedereen, ongeacht ras of religie. Een ceremonie waarbij de kracht en heiligheid van de natuur wordt geëerd binnen de cirkel. De cirkel, zonder begin en zonder eind, symboliseerde de eenheid en heelheid van het universum. De dans vindt plaats in de cirkel met de vier winstreken (Oost, Zuid, West en Noord) en de connectie met de aarde en de kosmos.

Medicijnman Steve McCullough leidt deze bijzondere ceremonie in de bossen van Indiana, USA. Ik ken Steve ruim 11 jaar en heb al meerdere lowompi’s (healing-ceremonies), inipi’s (zweetthutten) en woplia’s (dank-zeg-ceremonies) mogen bijwonen. Om aanwezig te mogen zijn bij de Sundance was een werkelijk geschenk, waar ik erg van genoten heb. Ik heb weliswaar niet meegedanst ,maar als vuurman medeverantwoordelijk geweest voor het vuur, de stenen en de zweethutten. Tevens hebben we smudg-rituelen uitgevoerd. Een ceremonie, waarbij de onzichtbare krachten van planten (ceder en/of salie) een relatie aangaan met de spirits. Veelal wordt salie gebruikt om ‘schoon’ te worden en voor bescherming en de respectvolle bescherming van het ceremoniële terrein.

Tijdens de Sundance hebben wij 7 dagen lang een vuur aangehouden (dag en nacht). Aan het eind van de Sundance hebben we alle takken en bomen die gebruikt waren opgestookt op een immens vuur. Dit vuur heeft mij de inspiratie gebracht om het schilderij ‘Lazos de luz’ (Lasso’s van licht) te maken. Het schilderij heeft de rust en de kracht van deze ervaring mooi omvat. Dit schilderij draagt de spirituele kracht van de herinnering aan deze ceremonie.

Gedurende een aantal maanden werkte kunstenaar Eelko van Iersel aan de onderlagen, waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor wordt de huid robuust is en toont op sommige plaatsen scheuren -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van het vuur is Eelko het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met tinten in oker, grijs, zwart en wit. Een warme kleurencombinatie, geïnspireerd op de kleuren van de ondergaande zon, het strand met daarop tekeningen van zwart vulkaanzand, het gloeien van lava, het eeuwenoude vuur.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. De titel  ‘Lazos de luz’  betekent in de Spaanse taal: ‘Lasso’s/linten van licht.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.