Schilderij Lo profundo del paisaje

‘Lo profundo del paisaje’
Eelko van Iersel
Formaat: 160 x 100 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht

Eelko van Iersel heeft de inspiratie voor het schilderij ‘Lo profundo del paisaje’ (de diepte van het landschap) gevonden in de natuur. Alhoewel de titel verwijst naar een landschap betekent dit niet dat het een landschap ís of ‘moet zijn’. De interpretatie is vrij! Het gaat in dit schilderij om de beleving van een weids uitzicht en verstilling. Een gestolde verstilling, alsof je in het binnenste van een rots de adertjes van het gesteente kunt betreden.

Eelko heeft voor 2019 een inspiratiereis gepland naar de Himalaya. Een reis, waarbij de focus ligt op voelen, ‘in stilte zijn’, vertragen, beleven, onthechten van aardse beslommeringen en verbinden met krachtbronnen. Een bijzondere ervaring. De reis staat gepland in juli-augustus en dit schilderij -met een gevoelsmatige connectie met de reis- is ontstaan in de proloog naar de Himalaya trip.

Gedurende een aantal maanden heeft kunstenaar Eelko van Iersel gewerkt aan de onderlagen, waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor wordt de huid robuust is en toont op sommige plaatsen scheuren -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van stilte in combinatie met het ruige landschap is de kunstenaar het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met tinten in zand, leem, groen, grijs, zwart en wit. Een kleurencombinatie, geïnspireerd op de kleuren van de natuur: het slijk in de Waddenzee, de delta van een rivier, zwart vulkaanzand, de verschillende lagen in gesteente.

De schilderijen van Eelko van Iersel hebben verwantschap met de natuur: grote gebergten, mineralen van dichtbij bekeken, riviermondingen, de aarde van ver af bekeken, de oneindige kosmos met al haar krachten en geheimen én intens vuur. De elementen ‘water-vuur-aarde-lucht’ en de windrichtingen ‘Noord-Oost-Zuid-West’.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.