Schilderij Arroyo del oro

‘Arroyo del oro’
Eelko van Iersel
Formaat: 120 x 120 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: te koop | op aanvraag | Galerie Zeven Zomers

Eelko van Iersel heeft lange tijd aan dit schilderij gewerkt, ongeveer 8 maanden. Steeds ontstonden er creaties op het schildersdoek, die niet geheel uitdrukte wat hij wilde communiceren. Wel ontstonden er combinaties van kleuren en composities, die ‘wel aardig’ waren, maar niet ‘goed’. Dat laatste is altijd een het helder gevoel in het moment. “Drukt het schilderij dat uit wat nu essentie is voor mij?”, vraagt de kunstenaar zich vaak af. In eerdere lagen waren er veel kleuren te zien: rood, blauw, groen, geel. Een tropisch palet, wat wel een vrolijkheid uitstraalde, maar niet in balans kwam. Dus een nieuwe laag was nodig…en ook die had bewerking nodig. In het atelier is Eelko uren aan het beschouwen, aan het kijken, aan het voelen. En dan ineens is daar de juiste impuls om een gedeelte aan te passen, waardoor het geheel meer tot haar recht komt. ‘Kill your darlings’, zodat er meer balans komt in de compositie, zodat er meer aandacht komt voor het geheel, waarbij het spanningsveld in de kleurschakering beter verdeeld wordt. De inspiratie voor het schilderij ‘Arroyo del oro’ heeft Eelko gevonden in de natuur en in zijn ‘gevoelswereld’. Hij wilde een gevoel van opgewektheid, van vreugde, van Spirit combineren met een heel zacht gevoel van intimiteit. De herfst vraagt er om om weer naar binnen te keren, om connectie te maken met Hoger Zelf, met essentie en intentie. Poetisch zou hij het kunnen omschrijven als een ‘vreugdevol veertje’, een ‘herfstblad wat met de lucht wordt meegevoerd’, een ‘beekje van goud’. “Dat gevoel komt in dit schilderij goed tot haar recht”, aldus de kunstenaar.

Voordat Eelko met olieverf en kleur gaat schilderen is hij gedurende een aantal maanden in proces met de onderlagen. Daarbij wordt het schilderij opgebouwd met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor wordt de huid robuust is en toont op sommige plaatsen scheuren -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van het gouden stroompje is hij het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met geeltinten. Gedurende het schilderproces gaat Eelko een dialoog aan met zijn werk. Het is een proces waarin gekeken wordt, ‘kijken, kijken en nog eens kijken’. En er is ruimte voor contemplatie. Het schilderij is een dialoog met zijn gevoelswereld, zijn ziel en zijn herinneringen. Het schilderij fungeert als een spiegel die ervoor zorgt dat hij weg haalt, toevoegt, overschildert én blootlegt. Eelko schildert met zijn handen en maakt geen gebruik van penselen gedurende het schilderproces. Hierdoor is het contact met het schildersdoek intens en direct. Toen het schilderij klaar was raakte de creatie hem diep. ‘Liefde, rijkdom, zachtheid en vreugde’ zijn emoties die het schilderij herbergt en het vertaald voor de kunstenaar een ‘innerlijke connectie met zijn hoger zelf’. Mede daardoor koos Eelko voor de titel “Arroyo del oro’ wat vertaalt vanuit de Spaanse taal ‘Stroompje van goud’ betekent.

De schilderijen van Eelko van Iersel hebben verwantschap met de natuur: grote gebergten, mineralen van dichtbij bekeken, riviermondingen, de aarde van ver af bekeken, de oneindige kosmos met al haar krachten en geheimen én intens vuur. De elementen ‘water-vuur-aarde-lucht’ en de windrichtingen ‘Noord-Oost-Zuid-West’.

Geel
Geel is de kleur van het derde Chakra; het gebied van je zonnevlecht (maagstreek). Geel wordt in verband gebracht met energie, macht en emoties. Geel straalt en verdraagt geen begrenzing. Geel is het symbool van de zon en versterkt de ‘Ik Krachten’.
Verder staat Geel voor: opening naar wijsheid, verlossing, vrolijkheid, plezier, het stimuleert de verbeelding en het staat voor wilskracht/geestkracht.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.