Schilderij La Sierra Morena

‘La sierra morena’
Eelko van Iersel
Formaat: 250 x 80 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht •

Eelko van Iersel heeft de inspiratie voor het schilderij ‘La sierra morena’ (de bruine bergen) gevonden in de natuur. Alhoewel de titel verwijst naar een gebergte betekent dit niet dat het een landschap ís of ‘moet zijn’. De interpretatie is vrij! Het gaat in dit schilderij om de beleving van een weids uitzicht en verstilling. Een gestolde verstilling, alsof je in het binnenste van een rots de adertjes van het gesteente kunt betreden.

Afgelopen februari verbleef Eelko in de bergen van zijn geliefde Andalucia. Een stilte-retraite alleen met zichzelf, waarbij de focus lag op voelen, ‘in stilte zijn’, vertragen, ‘alleen zijn’, onthechten van aardse beslommeringen en verbinden met krachtbronnen. Een bijzondere ervaring. Deze stilte in combinatie met het ruige landschap hebben dit schilderij laten ontstaan.

Gedurende een aantal maanden heeft kunstenaar Eelko van Iersel gewerkt aan de onderlagen, waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor wordt de huid robuust is en toont op sommige plaatsen scheuren -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van stilte in combinatie met het ruige landschap is de kunstenaar het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met tinten in oker, geel, groen, grijs, zwart en wit. Een kleurencombinatie, geïnspireerd op de kleuren van de natuur: het slijk in de Waddenzee, de delta van een rivier, zwart vulkaanzand, de verschillende lagen in gesteente.

De schilderijen van Eelko van Iersel hebben verwantschap met de natuur: grote gebergten, mineralen van dichtbij bekeken, riviermondingen, de aarde van ver af bekeken, de oneindige kosmos met al haar krachten en geheimen én intens vuur. De elementen ‘water-vuur-aarde-lucht’ en de windrichtingen ‘Noord-Oost-Zuid-West’.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.