Schilderij Frío como el agua del río


‘Frío como el agua del río’
Eelko van Iersel
Formaat: 175 x 60 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht | Galerie Zeven Zomers

Het olieverfschilderij ‘Frío como el agua del río’ toont een organisch kleurenveld met blauw- en wittinten en accenten met oranje. In de onderlaag heeft kunstenaar Eelko van Iersel verf gemixt met zand. Het droogproces heeft ervoor gezorgd dat de zandlaag barst en daardoor een huid toont met craquelé. Zoals aarde scheurt in droge rivierbedding. Er zijn verschillende bewegingen zichtbaar in de onderlaag van zand.

Kleurkracht

‘Frío como el agua del río’ betekent in de Spaanse taal ‘koud als het water van de rivier’. Het is niet zo dat dit schilderij dan ook daadwerkelijk ‘koud water in een rivier’ voorstelt. De non-figuratieve schilderijen prikkelen de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. U mag er dus zelf inzien wat u wilt. De fantasie de vrije loop laten. De titels hebben, mede door de Spaanse taal, een poëtische lading. De titel ‘Frío como el agua del río’ is tevens een hit van de Dominicaanse zanger zanger Juan Luis Guerra.

De schilderijen van Eelko van Iersel hebben verwantschap met de natuur: grote gebergten, mineralen van dichtbij bekeken, riviermondingen, de aarde van ver af bekeken, de oneindige kosmos met al haar krachten en geheimen én intens vuur. De elementen ‘water-vuur-aarde-lucht’ en de windrichtingen ‘Noord-Oost-Zuid-West’.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.