Schilderijen Las mariposas azul 1 & 2

‘Las mariposas azul 1 & 2 ‘
Eelko van Iersel
Formaat: (2x) 90 x 90 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht | Galerie Zeven Zomers

Eelko van Iersel heeft de inspiratie voor de schilderijen ‘Las mariposas azul 1 & 2 ’ gevonden in de natuur. De kleuren van de blauwe vlinder, die hij heeft gezien tijdens zijn reizen in Costa Rica en Suriname. De schittering van alle blauwtinten in de vleugels van dit prachtige insect. De blauwe kleur van de vlinder komt niet door pigment maar door de microscopische structuur van de vleugels en is dus een structurele kleur. De kleur verandert wat met de waarnemingshoek en de intensiteit neemt sterk toe bij opvallend licht. Dit wordt iriseren genoemd. De mannetjes zijn feller van kleur dan de vrouwtjes die ook een bruine rand met witte vlekken aan de voorvleugel hebben. De onderzijde van de vleugels is bruin met verschillende ‘ogen’. De vlinder heeft een spanwijdte van tussen de 100 en 120 millimeter. Als er licht op valt wordt de schakering van blauwtinten weer totaal anders. De kunstenaar vindt het zelf een spannend tweeluik geworden, maar ze kunnen ook los van elkaar gekocht worden.

Gedurende een aantal maanden heeft Eelko van Iersel gewerkt aan de onderlagen, waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor wordt de huid robuust is en toont op sommige plaatsen scheuren -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van de de blauwe reuzenvlinder is de kunstenaar het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met intense blauwtinten. Eelko schildert met zijn handen en maakt geen gebruik van penselen gedurende het schilderproces. Hierdoor is het contact met het schildersdoek intens en direct.

De schilderijen van Eelko van Iersel hebben verwantschap met de natuur: grote gebergten, mineralen van dichtbij bekeken, riviermondingen, de aarde van ver af bekeken, de oneindige kosmos met al haar krachten en geheimen én intens vuur. De elementen ‘water-vuur-aarde-lucht’ en de windrichtingen ‘Noord-Oost-Zuid-West’.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.