Schilderijen Camino 5 & Camino 6


‘Camino 5 & 6’
Eelko van Iersel
Formaat: (2x) 170 x 50 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht | Galerie Zeven Zomers

De titel ‘Camino’ is vrij vertaald in de Spaanse taal: ‘Pelgrimsroute’. De schilderijen zijn ontstaan vanuit het woeste Spaanse landschap. De droogte in de zomer doet het zand in de rivierbedding breken. De aarde met haar krachtige dieprode kleur. Mijn vader liep in 2011 de Camino. Zijn verhalen en foto’s zijn een inspiratiebron geweest voor de ‘Camino-schilderijen‘.

Camino de Santiago’ is de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella (ook wel Sint Jacobsroute/Jacobsweg genoemd). De pelgrimsroute naar het graf van de apostel Jakobus in Santiago de Compostella in Spanje. De hoofdroute door Spanje was de Camino Francés, die de voortzetting was van meerdere trajecten komend uit Frankrijk. De Camino Francés was de middeleeuwse verkeersas die in Noord-Spanje loopt van de Pyreneeën naar het graf van Jakobus. Deze route loopt langs de steden Pamplona, Estella, Logroño, Burgos, León, Astorga en Ponferrada. Vanaf alle andere Europese landen lopen eveneens Jacobswegen naar Frankrijk en Spanje (met uitzondering van de Portugese route die uiteraard Frankrijk niet aandoet). De Jacobswegen vormen dus een netwerk van wandelroutes, met Santiago de Compostella als excentrische spin.

Kunstenaar Eelko van Iersel creëert non-figuratieve olieverfschilderijen op doek. Gedurende een aantal maanden werkt hij aan de onderlagen waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor is de huid robuust en op sommige plaatsen gescheurd. Eelko werkt met een laag over laag techniek met olieverf om een kleurrijk organisch veld te creëren. Een veld waarin de grote ruimte zichtbaar wordt en waarbij de trillingen van de kleuren energie mogen brengen, waardoor het schilderij iets positiefs en troostrijks uitdruktDe kunstenaar sluit zich aan op de onuitputtelijke bron van inspiratie.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.