Schilderij Sierra Sagrada


‘Sierra Sagrada’
Eelko van Iersel
Formaat: 200 x 60 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht | Galerie Zeven Zomers

“Ik prijs mezelf een gelukkig mens als het me lukt om een krachtige expressie de wereld in te brengen”, aldus kunstschilder Eelko van Iersel.

De titel ‘Sierra Sagrada’ betekent in de Spaanse taal: ‘Heilig gebergte’. Het schilderij is ontstaan vanuit het woeste landschap van Andalucia, waar Eelko van Iersel zo graag verblijft. Het zuidelijke gedeelte van het Iberisch Schiereiland met haar mooie natuurgebieden, Moorse steden en heerlijke tapas. De droogte in de zomer doet het zand in de rivierbedding breken. De aarde met haar krachtige dieprode kleur. De flamenco met haar duende.

De artistieke en vooral muzikale term Duende stamt uit de oorspronkelijke betekenis van het woord: een goblin-achtige figuur, een aardgeest uit de Spaanse mythologie.
Duende zoals in ’tener duende’ (ziel hebben, bezield zijn) heeft te maken met emotie, expressie en intensiteit.
Duende is veel meer dan enkel virtuositeit, charme en gratie : het brengt de artiest oog in oog met de dood en helpt hem een door merg en been snijdende, onvergetelijke kunst te creëren.
Duende heeft niet alleen de uitvoerder in zijn ban maar ook het publiek; zo wordt een atmosfeer gecreëerd waarin kunst op zeer natuurlijke wijze geassimileerd en begrepen wordt.
Garcia Lorca: ‘Ik hoorde een oude meester in de Flamenco zeggen: Duende zit niet in de keel, maar kruipt diep in je binnenste omhoog vanuit de voetzolen. Wat betekent: het is niet een kwestie van bekwaamheid, maar van waarachtige leefwijze, van bloed, van oercultuur, van spontane creatie‘.

Eelko van Iersel creëert non-figuratieve olieverfschilderijen op doek. Gedurende een aantal maanden werkt hij aan de onderlagen waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor is de huid robuust en op sommige plaatsen gescheurd. Eelko werkt met een laag over laag techniek met olieverf om een kleurrijk organisch veld te creëren. Een veld waarin de grote ruimte zichtbaar wordt en waarbij de trillingen van de kleuren energie mogen brengen, waardoor het schilderij iets positiefs en troostrijks uitdruktDe kunstenaar sluit zich aan op de onuitputtelijke bron van inspiratie.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.