Schilderijen tweeluik Vi la Luz


‘Vi la Luz’
Eelko van Iersel
Formaat: (2x) 110 x 110 cm, tweeluik
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: te koop | Galerie Zeven Zomers

Het tweeluik ‘Vi la Luz’ is ontstaan door de inspiratie van het het verschijnsel van de Poollichten. Men spreekt van Noorderlicht (aurora borealis) en Zuiderlicht (aurora australis). Het Zuiderlicht is veel minder bekend dan het Noorderlicht. En dat is onterecht. De beste plekken om het lichtverschijnsel te zien zijn Antarctica, Nieuw-Zeeland en Patagonië. Je hebt wel wat geluk nodig, want een heldere lucht heb je niet elke dag. Aangezien het verschijnsel alleen bij duisternis kan worden gezien en het op hoge breedtes in de zomer zeer lang licht is, is het verschijnsel vooral ’s winters zichtbaar.

Deze olieverfschilderijen zijn opgebouwd met verschillende blauw-, magenta- en wit/grijs- kleuren. Ze hebben een monumentale uitstraling. Kunstschilder Eelko van Iersel heeft deze schilderijen opgebouwd met zand en verschillende verfsoorten in de onderlagen, waardoor de huid robuust is en op sommige plaatsen craquelé vertoond. Zoals de aarde is gescheurd in een droge rivierbedding… De fantasie van de toeschouwer wordt geprikkeld bij het zien van de organische kleurvlakken en composities. Mede daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Micrometersklein en kilometersgroot
Eelko is in zijn schilderijen altijd bezig met kracht, schoonheid én ruimte. Hij speelt met ruimte, doordat de voorstellingen onmetelijk groot zouden kunnen zijn óf heel klein – vergroot met een microscoop -. Het principe dat alles in de natuur aanwezig is op micro en macro niveau: bijvoorbeeld satellietfoto’s of een close-up van een slangenhuid. ‘Micro of macro?’, die micrometerskleine details tegenover kilometersgrote landschappen stelt. Natuurlijke patronen herhalen zich tot in het oneindige. Het is geen toeval dat de beelden van microscoop en satelliet op elkaar lijken. Veel natuurlijke patronen zijn fractals: de grote figuur bestaat uit kleinere versies van dezelfde figuur, die zichzelf tot in het oneindige herhalen. Bloemkool, bliksem, kristallen, sneeuwvlokken en gebergten zijn voorbeelden van fractalachtige patronen in de natuur.

Fractals
Een fractal is een structuur die er op grote schaal net zo uitziet als op kleine schaal. In de natuur zijn hiervan talloze voorbeelden te vinden. Een tak van een boom lijkt zelf weer op een boom, maar dan in het klein. Als je op een gedetailleerde kaart het stroomgebied van de Amazone bekijkt, merk je dat elke zijrivier zijn eigen stroomgebied heeft met opnieuw zijrivieren. Of neem de grillige kustlijn van Noorwegen met zijn vele fjorden en kapen: ieder fjord of kaap heeft weer zijn eigen inhammen en landtongen.

Het tweeluik ‘Vi la Luz’ betekent ‘Ik heb het licht gezien’.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.