Schilderij Hacia ti (opdracht)


‘Hacia ti’
Eelko van Iersel
Formaat: 160 x 110 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht (opdracht)

In opdracht creëerde Eelko van Iersel het schilderij ‘Hacia ti’ voor een bijzondere vrouw. Deze jongedame kwam 2 jaar geleden, samen met haar vriend, de galerie binnenlopen en vanaf het eerste moment hadden Eelko en zij een intense klik op zielsniveau. Totaal ongepland kwamen zij langs de galerie lopen en ze werden naar binnen getrokken omdat deze energie hun erg aanspreekt. “Dat is zo mooi als dat herkend wordt en als de juiste mensen op deze wijze in contact komen met mijn schilderijen en de overige kunst in galerie Zeven Zomers“, aldus Eelko van Iersel. De periode daarna bezochten zij de galerie en andere exposities van Eelko en ontstond er een mooie vriendschap. Eind 2017 werd de wens voor een schilderij in opdracht besproken en is Eelko aan de slag gegaan met de onderlagen van het schilderij. Gezamenlijk werd het formaat bepaald en werd er een aanzet gegeven voor de kleurstelling van het schilderij. Gedurende een aantal maanden werkte Eelko vervolgens aan de onderlagen, waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor is de huid robuust en ontstaan er op sommige plaatsen scheuren -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. In het schilderproces is er altijd een contactmoment met de opdrachtgever voordat Eelko daadwerkelijk de kleuren in olieverf neer zet op het doek. Tijdens deze ontmoeting in zijn atelier werd er veel gedeeld, herkend en beleefd. Heel intens, kwetsbaar, krachtig én met humor. Het kiezen van de kleuren is energiewerk, waarbij Eelko aansluit op de energie van de opdrachtgever. Dit doet hij door middel van aanvoelen, maar eigenlijk is het channelen, versterkt door ritueel en ceremonie vanuit het Sjamanisme. Eelko werkt reeds 15 jaar vanuit Sjamanistische visie aan zijn schilderijen, waarbij het medicijnwiel met de vier windrichtingen fungeert als krachtbron.

Het medicijnwiel is heilig voor de Indianen en Sjamanen. Volgens hun overtuiging heeft de Grote Geest alles in de natuur in een cirkel gemaakt. Het medicijnwiel staat ook voor de 4 windrichtingen. Het is het symbool van de totaliteit van het bestaan. Het wiel is een plek gecreëerd om het contact en de gebeden te versterken. Het verenigd de energie van Zon-Maan-Universum-Moeder Aarde-Grootvaders-Grootmoeders en de Schepper in de oneindige cirkel van leven. Het medicijnwiel symboliseert eveneens het individueel pad dat ieder dient af te leggen.

Tijdens het atelierbezoek is veel gedeeld en gevoeld. Na een heerlijke lunch in de tuin van het klooster waar het atelier zich bevindt is Eelko begonnen met het kiezen van kleuren en het laten vloeien van de kleuren op het schilderij. “Wanneer de focus sterk is en de energie van de opdrachtgever letterlijk fungeert als inspiratiebron is het mijn ervaring dat de juiste flow ontstaat in het schilderij”, aldus Eelko. Vanuit de wens en de energie van de opdrachtgever is Eelko het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een krachtig schilderij geworden met diepere lagen. “Het zou een landschap kunnen zijn, een waterbron, of juist een volle rivier, die uitmondt in zee. Maar het zou tevens een detail kunnen zijn van een mineraal, bijvoorbeeld een amethist. Maar het mooiste is als je het schilderij kunt aanschouwen zonder figuratie in te vullen of te zoeken naar herkenbare vormen. Laat het maar op je afkomen, kijk maar rustig, voel wat het met je doet. Energetisch werkt het schilderij vanzelf, daar hoef je niet veel voor te doen of te laten”, aldus de kunstenaar. Het schilderij is een krachtbron geworden die energie geeft. Het schilderij brengt licht en duisternis bij elkaar. Het schilderij omvat “inclusief alles” en is verbonden met alle verwanten (Mitakuye Oyasin). Er zit veel Spirit-energie in dit schilderij, de connectie met aardse Spirits maar ook met het voorouderveld. Dit schilderij heeft een helende werking.

De indianen leven samen met de planten en dieren en nemen nooit meer van Moeder Aarde af dan noodzakelijk is. Indianen en Sjamanen voelen steeds de speciale band met de natuur. We zijn allen verbonden (Mitakuye Oyasin) is een integraal deel van hun overtuiging. Al onze relaties worden geëerd als heilig en we tonen respect voor elk deel van de schepping. Ze geloven ook dat dieren en stenen (de Grootvaders) sterke helende krachten bezitten, zowel praktisch als spiritueel. Dit resulteert in totems en medicijnen, welke dagelijks gebruikt worden om de levenskwaliteit te verhogen. Indianen geloven in de ‘Grote Geest’. Ze geloven ook dat de geesten van overleden familieleden overal in de natuur te vinden zijn. Daarom aanbeden ze de zon, de maan en de aarde. Hun ceremonies bestaan uit muziek en dans. Ze tonen er hun vreugde mee, maar ze dansen ook voor de jacht, om de goden te bedanken. Ze geloven dat hun leven geregeld wordt door de goden, die hen alles geven, van gewassen tot een goede gezondheid tot regen.

‘Hacia ti’ betekent in de Spaanse taal ‘naar jou toe’. Eelko koos voor deze titel, omdat er een beweging in zit. Er zit een stroming in deze titel, net zoals in het schilderij. Zijn non-figuratieve schilderijen prikkelen de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. De titels hebben, mede door de Spaanse taal, een poëtische lading.

Dit proces was noemenswaardig bijzonder, aangezien de opdrachtgever zo intens betrokken was tijdens de maanden dat Eelko werkte aan dit schilderij. De verbinding was zo sterk voelbaar waardoor Eelko sterk gefocust kon zijn tijdens het proces. Daarbij was de terugkoppeling van de beleving van de opdrachtgever heel verrijkend. “Reeds jaren heb ik een mystieke wijze om mijn schilderijen tot stand te laten komen. Veelal beleef ik dit intern. De opdrachtgever beleefde alles wat ik toevoeg in mijn werk op spiritueel, psychologisch en fysiek niveau op intense wijze. Deze terugkoppeling en gedeelde ervaring waardeer ik als een zeer groot cadeau. Ik ben dankbaar dat ik dit werk mag doen en dat mijn schilderijen mogen fungeren als krachtbron“, aldus Eelko.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.