Schilderij El Chimborazo


‘El Chimborazo’
Eelko van Iersel
Formaat: 175 x 60 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht

Eelko van Iersel heeft de inspiratie voor het schilderij ‘El Chimborazo’ gevonden in de natuur. “Een non-figuratieve olieverfcreatie met zandlagen op doek. 22 jaar geleden reisde ik 3 maanden in Ecuador. Een intense en inspirerende ervaring. De immense vulkaan “El Chimborazo” heb ik met eigen ogen gezien. Bijzonder om zoveel jaar later een schilderij te maken wat mij doet denken aan deze herinnering!”, aldus de kunstschilder.

Voordat Eelko met olieverf en kleur gaat schilderen is hij gedurende een aantal maanden in proces met de onderlagen. Daarbij wordt het schilderij opgebouwd met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor wordt de huid robuust is en toont op sommige plaatsen scheuren -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van de vulkaan is hij het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met intense blauwtinten. Gedurende het schilderproces gaat Eelko een dialoog aan met zijn werk. Het is een proces waarin gekeken wordt, ‘kijken, kijken en nog eens kijken’. En er is ruimte voor contemplatie. Het schilderij is een dialoog met zijn gevoelswereld, zijn ziel en zijn herinneringen. Het schilderij fungeert als een spiegel die ervoor zorgt dat hij weg haalt, toevoegt, overschildert én blootlegt. Eelko schildert met zijn handen en maakt geen gebruik van penselen gedurende het schilderproces. Hierdoor is het contact met het schildersdoek intens en direct.

De schilderijen van Eelko van Iersel hebben verwantschap met de natuur: grote gebergten, mineralen van dichtbij bekeken, riviermondingen, de aarde van ver af bekeken, de oneindige kosmos met al haar krachten en geheimen én intens vuur. De elementen ‘water-vuur-aarde-lucht’ en de windrichtingen ‘Noord-Oost-Zuid-West’.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.