Schilderij Saba (in opdracht)

‘Saba’
Eelko van Iersel
Formaat: 190 x 75 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht (opdracht) •

Eelko van Iersel creëerde het schilderij ‘Saba’ voor een stel uit Nijmegen. Ze waren al een tijdje op zoek naar een mooi schilderij voor in hun nieuwe huis en de stijl van Eelko sprak hun erg aan. Toen ze hoorde van de mogelijkheid om een schilderij in opdracht te laten maken werden ze enthousiast en gingen ze in gesprek met Eelko. Gezamenlijk werd de kleurstelling en het formaat bepaald. Gedurende een aantal maanden werkte Eelko vervolgens aan de onderlagen waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten, waardoor de huid robuust is en op sommige plaatsen scheuren vertoond -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van de personen, het huis en de kleurstelling is Eelko het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Tijdens het gesprek bij hun thuis en daarna in het atelier werd duidelijk welke kleuren en elementen ze graag zouden zien in het schilderij. “De fijnmazige lijntjes, de mini-delta’s, kwetsbare bronchiën of wortels van bomen onder de grond. En een robuuste ondergrond met scheuren en reliëf”. En de kleurstelling in blauw, paars, zand, leem, wit, groen, maar dan meer verzadigd met grijstinten zodat er een “mistige toon” ontstaat in het schilderij. In het atelier zagen ze een doek waar Eelko op dat moment mee in schilderproces was en dat gaf voldoende informatie om deze opdracht tot een succes te voltooien.

Aansluiten op energie

Eelko sluit tijdens het schilderproces aan op de specifieke energie van degene waar het schilderij voor bedoeld is. Dat is bij de ene opdracht meer van belang dan bij een andere opdracht, maar altijd werkt hij met de connectie tussen de opdrachtgever, zichzelf en de Spirits. De specifieke techniek heeft Eelko de afgelopen 20 jaar zichzelf eigen gemaakt door jarenlang experimenteren. Door laag-over-laag te werken met olieverf ontstaat intensiteit in de huid van het schilderij. De zorgvuldig gekozen kleurcombinaties zorgen voor een organisch geheel. Eelko brandt witte salie om zijn atelier en zichzelf schoon te maken en vrij van storende energie. Witte salie verjaagt negatieve energieën, gedachten en emoties, daarnaast heeft het een beschermende werking en een kalmerende invloed waardoor zijn hart zich gemakkelijker kan openen. Dit ritueel voert hij uit om zichzelf gereed te maken voor wat komen gaat, door weg te nemen wat hem op dit moment blokkeert en om te focussen op het moment. Smudgen helpt hem los te laten wat hem hindert, het helpt om in het moment te zijn en daardoor zijn energie en aandacht te focussen. Waar salie de ruimte reinigt, zorgt de rook van sweetgrass voor het aantrekken van positieve energieën waarmee de ontstane ruimte wordt gevuld. Eelko brandt sweetgrass om de spirits aan te trekken die hem bijstaan tijdens het schilderproces. Daarbij werkt hij met foto’s van de opdrachtgevers, waardoor hij in kan tunen op hun specifieke energie en wensen. Daarbij vertegenwoordigen de verschillende lagen van het schilderij die verschillende lagen van de opdrachtgever. Dit uit zich in verschillende kleurenvelden, maar ook emoties of gedachten worden door Eelko ervaren tijdens het proces. Het blijft altijd een wisselwerking tussen zijn eigen emoties/ervaring/expressie en die van de opdrachtgevers. Maar Eelko voelt zeer sterk de energie van de opdrachtgevers tijdens het schilderen. Het schilderij ‘Saba’ heeft verschillende lagen, die beweging en rust in zich hebben. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met tinten in grijs, blauw, paars, zand, leem en wit. Een koele kleurencombinatie, geïnspireerd op de kleuren van een mistig landschap, een wolkensluier boven zee, de Waddenzee, een begin van een rivier, een vulkaan met mossen, een Caribisch eiland met bergen.

“Mooi is het om te voelen welke energie nodig is in een ruimte en in het leven van de opdrachtgever. Daarbij mezelf aan te sluiten op de specifieke inspiratie, die nodig is om te creëren. Ik prijs mezelf een gelukkig mens als het me lukt om de wens om te zetten in een tastbaar schilderij”, aldus de kunstenaar.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. De titel ‘Saba verwijst naar het eiland Saba. Saba is een Nederlands eiland in het Caribisch gebied dat sinds 2010 bestuurlijk als Caribisch openbaar lichaam een bijzondere gemeente vormt. Saba behoort met Sint Eustatius en Sint Maarten tot de Bovenwindse Eilanden. De natuur op Saba is prachtig. De kunstenaar is er nog niet geweest, maar wie weet gaat hij binnenkort eens die kant op. Het schilderij heeft een mooie prominente plek gekregen in het huis.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.