Schilderij Amanecer en la bruma


‘Amanecer en la bruma’
Eelko van Iersel
Formaat: 90 x 90 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht

Eelko van Iersel creëerde het schilderij ‘Amanecer en la bruma’ vanuit de inspiratie van  het element ‘lucht’. Zonder lucht kunnen we niet leven. Het element lucht staat voor het denken, het intellect, de logica, de geest en communicatie. ‘Alsof gedragen door de wind’. Lucht is mannelijk. Lucht helpt je bij het oordelen. Het geeft je het vermogen om serieuze beslissingen te nemen door kennis te verzamelen en verbanden te leggen. Het is ook toe te passen bij een creatief proces. Het betreft reizen en vrijheid maar ook het vergaren van kennis en leerprocessen. Lucht helpt bij het verwerken van teleurstellingen. Luchtmensen denken eerst voordat ze iets doen. Ze pakken dingen planmatig, systematisch en gestructureerd aan. Mensen met veel lucht houden van orde, duidelijkheid, theorie en overzicht.

Gedurende een aantal maanden werkt Eelko aan de onderlagen waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten, waardoor de huid robuust is en op sommige plaatsen scheuren vertoond -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van de lucht en de wolken met mist en nevel heeft Eelko het schilderij laag-over-laag op gebouwd met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met een scala aan blauwe tinten: lichtblauw, paars, grijs en wittinten.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. De titel ‘ La amanecer en la bruma’ betekent in de Spaanse taal ‘De dageraad in de mist’.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel