Schilderij La primavera

‘La primavera’
Eelko van Iersel
Formaat: 180 x 65 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht

Eelko van Iersel creëerde het schilderij ‘La primavera’ aan het begin van deze zomer, einde lente. Hij werkte vanuit de energie die voorkomt uit de windrichting het oosten. De elementen van het oosten zijn: lucht, wind en orkanen. De kleuren zijn: geel-groen, geel, oranje-geel en oranje. Traditioneel meestal geel. Het jaargetijden van het oosten is de lente en het dagdeel de ochtend.
Dit is de richting waar de zon opkomt en daarom verband houdt met een nieuw begin, ontkieming en geboorte. Het oosten houdt ook verband met het ontwaken van nieuw leven, lenigheid, nieuwe hoogte, frisse en intense energie. Het oosten houdt voorst verband met het mentale aspect, verbeelding, visie en verwondering. Andere sleutelwoorden bij het oosten zijn: denken, concentratie van gedachten, duidelijkheid, opheldering, waakzaamheid. communicatie, vrijheid en het snel stromen, helderheid en verlichting. Van de dieren plaatst men in het algemeen de gevleugelde bij het oosten zoals vogels, vlinders en libellen.

Gedurende een aantal maanden werkt Eelko aan de onderlagen waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten, waardoor de huid robuust is en op sommige plaatsen scheuren vertoond -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van het oosten en de zinderende lente heeft Eelko het schilderij laag-over-laag op gebouwd met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met een scala aan groene tinten: dondergroen, appelgroen, olijfgroen, geelgroen, wittinten. Een frisse kleurencombinatie, geïnspireerd door de lente die warmte en licht brengt.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. De titel ‘La primavera’ betekent in de Spaanse taal: ‘De lente’.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel