Schilderij Montezuma

grote schilderijen abstract te koop expressief luxueus interieur modern art of living montezuma costa rica

‘Montezuma’
Eelko van Iersel
Formaat: 180 x 65 cm
Materiaal: Olieverf, zand & verf op schilderslinnen
Prijs: verkocht

Schilderij in opdracht

De inspiratie voor zijn schilderij ‘Montezuma’ komt voort uit zijn reis door Costa Rica. De opdrachtgever had een ander schilderij gezien wat was verkocht. Daardoor ontstond de vraag of Eelko een nieuw schilderij wilde maken, toegespitst op de wensen én op het interieur van de opdrachtgever. Gezien de omstandigheden met het Coronavirus is reizen dit jaar (2020) niet gemakkelijk. Dus put Eelko uit zijn inspiratiebronnen en beleeft op deze wijze zijn reis in tropische oorden opnieuw. “Als we dan niet op vakantie kunnen, dan haal ik het vakantiegevoel via mijn schilderijen het huis binnen”, aldus de kunstschilder.

“Als we dan niet op vakantie kunnen, dan haal ik het vakantiegevoel via mijn schilderijen het huis binnen”,

Montezuma

Montezuma is een geliefd backpackerdorp aan de westkust van Costa Rica. Het dorp ligt op het schiereiland Nicoya, onderdeel van de provincie Puntarenas. Eind jaren ’80 was het een vissersdorpje dat door een slecht begaanbare weg nauwelijks te bereiken was. Maar door haar prachtige stranden en mooie woeste omgeving is het in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een gewild oord voor de rugzaktoerist. In 2004 reisde Eelko per oude veerboot van Puntarenas naar Paquera, om van daar over een zandweg, per bus, naar Montezuma af te reizen. In de overvolle bus waren maar weinig toeristen en zat hij tussen de levende kippen en kreeg hij de lekkerste verse ananas aangeboden. Een heerlijke ervaring. De stranden van Montezuma zijn idyllisch, ruig en romantisch.

Costa Rica

Wanneer je een bewoner van Costa Rica vraagt hoe het gaat, dan antwoord hij altijd met de woorden “Pura vida”. Het pure, het echt leven! Het tropische klimaat, de prachtige natuur en de mooie stranden zorgde voor inspiratiestroom met een tropisch kleurenpalet. Gedurende een aantal maanden werkte Eelko vervolgens aan de onderlagen waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten, waardoor de huid robuust is en op sommige plaatsen scheuren vertoond -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit die zonnige inspiratie en de tropische kleurstelling is Eelko het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met tinten in geel, magenta, blauw en groen. Een warme kleurencombinatie, geïnspireerd op de exotische sferen in Costa Rica. Ik prijs mezelf een gelukkig mens als het met lukt om een prachtige reiservaring om te zetten in een tastbaar schilderij”, aldus de kunstenaar.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.