Schilderij El Alado

Schilderij EL ALADO van Eelko van Iersel, olieverf en zand op doek abstract abstractpainting colourfield spiritueel reis landschap kleurrijk

‘El Alado’
Eelko van Iersel
Formaat: 120 x 90 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: te koop | Galerie Zeven Zomers

Vliegen

Eelko van Iersel creëerde het schilderij ‘El Alado’ vanuit zijn dromen dat hij kan vliegen. Met zekere regelmaat droomt hij dat hij als een vogel vliegt boven de aarde en en zo alles goed kan overzien.

“Wanneer je in je droom met gemak rondvliegt en geniet van het uitzicht onder je, duidt dit erop dat je alles onder controle hebt. Je bent boven iets uitgestegen. Het kan betekenen dat je een ander perspectief op een zaak hebt gekregen. Het vermogen om je vlucht te sturen is representatief voor je persoonlijke gevoel van macht”.

Lucht

Het schilderij heeft een connectie met het element ‘lucht’. Zonder lucht kunnen we niet leven. Het element lucht staat voor het denken, het intellect, de logica, de geest en communicatie. ‘Alsof gedragen door de wind’. Lucht is mannelijk. Lucht helpt je bij het oordelen. Het geeft je het vermogen om serieuze beslissingen te nemen door kennis te verzamelen en verbanden te leggen. Het is ook toe te passen bij een creatief proces. Het betreft reizen en vrijheid maar ook het vergaren van kennis en leerprocessen. Lucht helpt bij het verwerken van teleurstellingen. Luchtmensen denken eerst voordat ze iets doen. Ze pakken dingen planmatig, systematisch en gestructureerd aan. Mensen met veel lucht houden van orde, duidelijkheid, theorie en overzicht.

Gedurende een aantal maanden werkt Eelko aan de onderlagen waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten, waardoor de huid robuust is en op sommige plaatsen scheuren vertoond -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van de lucht en de wolken met mist en nevel heeft Eelko het schilderij laag-over-laag op gebouwd met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met een scala aan grijze tinten, zandkleuren en verschillende paarstinten.

De Gevleugelde

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. De titel ‘El Alado’ betekent in de Spaanse taal ‘De Gevleugelde’.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel