Schilderij La isla bonita

schilderijen_eelkovaniersel_la-isla-bonita‘La isla bonita’
Eelko van Iersel
Formaat: 90 x 70 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Verkocht (in opdracht gemaakt)

In opdracht creëerde Eelko van Iersel het schilderij ‘La isla bonita’ voor een opdrachtgever in Nijmegen. “Tijdens het eerste gesprek wordt duidelijk welk formaat het meest geschikt is en wat de specifieke wensen zijn. De opdrachtgever vertelt wat ze voor ogen heeft. Ze laat een aantal voorbeelden zien van mijn schilderijen, die haar aanspreken én ze geeft me zelfs een paar staaltjes stof en leer mee van de sofa’s die ze in haar appartement heeft staan. Ik vertel haar hoe een opdracht in z’n werk gaat. Ik luister naar de wensen en de practische informatie. We brainstormen gezamenlijk tot een richting in de kleurstelling en het formaat wordt vastgesteld. Tegelijkertijd tune ik in op energieniveau om te voelen wat nodig is voor de persoon én voor de ruimte waar het schilderij haar plek zal krijgen. Dit is een intuïtieve afstemming. Het gesprek wat plaats vindt zorgt ervoor dat er voldoende informatie vrij komt, zodat ik van daar uit mezelf kan aansluiten op de inspiratie. Ik maak foto’s en aantekeningen en ga daarna aan de slag. De foto’s en aantekeningen vormen een moodboard in mijn atelier, waar ik mezelf op kan focussen wanneer ik aan het schilderij werk. Een herinnering aan de persoon, de ruimte en de specifieke energie”, aldus Eelko van Iersel. Gedurende een aantal maanden werkt Eelko vervolgens aan de onderlagen waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor is de huid robuust en op sommige plaatsen zijn gefixeerde scheuren zichtbaar -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de specifieke inspiratie is hij het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf.

Een vooruitziende blik
Bij deze opdrachtgever had Eelko van Iersel vanaf het prille begin twee schildersdoeken geprepareerd in hetzelfde formaat. Een vooruitziende blik. “Je weet maar nooit of het in één keer lukt. Meestal sluit het eindresultaat goed aan, maar het wil wel eens gebeuren dat het niet precies matched met de verwachtingen en wensen. Dat kan zoveel verschillende redenen hebben. Ik heb wel eens gehad dat ik een schilderij presenteerde waarbij ik dacht “kat in het bakkie”, die matched prachtig! Maar toen bleek het té goed aan te sluiten, téveel in harmonie met de kleur en de sfeer in het huis. Terwijl zo’n opdrachtgever dan juist een keer iets anders wil, uit de ban wil springen, minder behoudend, een kleurrijke eyecatcher aan de muur wil hebben...”, aldus de kunstenaar. Bij de presentatie van het eerste schilderij bleek het resultaat niet aan te sluiten. De opdrachtgever vond het schilderij te zwaar en te blauw. Ze wilde geen donkere kleuren, geen zware energie, maar enkel lucht en ontspannenheid. De specifieke inspiratie zorgde ervoor dat dit schilderij werd gecreëerd. Een mooi schilderij. Intens! Met het hele leven er in aanwezig. De verbinding met de wereld om ons heen -de horizontale verbinding met de mensen, dieren en natuur- en de connectie met de aarde en de kosmos -de verticale verbinding-. Met pijn, diepgang, bergen en dalen, diepe meren en rust. Op het moment dat het eerste schilderij werd gepresenteerd werd er opnieuw gesproken en gereflecteerd. Pas toen kwam de informatie vrij die nodig was om het tweede schilderij te maken. De informatie die beschikbaar kwam kun je omschrijven als het vrijkomen van emotie, ontroering, liefde en een diep verlangen. Er viel een masker af en er was plaats voor zachtheid en openheid. “Toen die informatie vrij kwam, werd het schilderproces moeiteloos en ben ik meteen aan de slag gegaan om dit tropische eiland te schilderen -La isla bonita-. Paradijs: om vrolijk te worden, te ontspannen, op te laden. Een energetische krachtbron die precies dat brengt waar diep in het hart behoefte aan is”, aldus Eelko van Iersel.

Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met tinten in zandkleur, rood, bordeaux, geel, blauw/grijs en witten. Een warme kleurencombinatie, geïnspireerd op de sfeer van de opkomende zon, het tropische eiland in de verte, de wuivende palmbomen, het ontspannen in een hangmat, de smaak van verse kokosmelk en papaya. “Mooi is het om te voelen welke energie nodig is in het huis en in het leven van de opdrachtgever. Daarbij mezelf aan te sluiten op de specifieke inspiratie, die nodig is om te creëren. Ik prijs mezelf een gelukkig mens als het me lukt om de wens om te zetten in een tastbaar schilderij”, aldus de kunstenaar.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. De titel  ‘La isla bonita’  betekent in de Spaanse taal: ‘Het mooie eiland. De warme kleuren, de tropische sfeer, de ijle warme lucht, die trillingen toont boven het opgewarmde strandzand, de koele zeebries, het ontspannen wegdromen naar een andere wereld”La isla bonita”.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.

Details | 'La isla bonita' | made by Eelko van Iersel

Details | ‘La isla bonita’ | made by Eelko van Iersel