Schilderij La Anunciación

Schilderij Eelko van Iersel, olieverf en zand schilderslinnen abstract abstractpainting colourfield spiritueel reis landschap kleurrijk Kosmisch inspiratie Zee energie sneeuw Masterpiece La Anunciación Annunciatie Maria Boodschap Aankondiging Bekendmaking Engel Gabriel MariaBoodschap God Jezus

‘La Anunciación’
Eelko van Iersel
Formaat: 200 x 200 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: te koop | Galerie Zeven Zomers

La Anunciación

Eelko van Iersel zegt over dit schilderij; “Kijk, mijn nieuwe schilderij, mijn nieuwe masterpiece, van 2 keer 2 meter, is af. De afgelopen 5 maanden heb ik er heerlijk aan gewerkt. Tijdens de laatste week dat ik bezig ben met het schilderij, komt er meestal, zo associatief, een titel naar me toe. Een titel die past bij het werk. Het zijn altijd Spaanse titels en de titel voor dit schilderij, voor deze creatie, is ‘La Anunciación’, in het Nederlands ‘De Annunciatie’, ook wel ‘de aankondiging‘ of ‘de bekendmaking‘.”

Sacraal en kosmisch

Eelko zegt; “Een abstracte titel voor een sacraal, energetisch en bijna kosmisch schilderij. Ik ben er heel blij mee en voor mij is het ‘een aankondiging‘ op heel veel verschillende niveaus. Om de werelden bij elkaar te brengen. Het is wel mooi om als ondersteunend verhaal iets kort te vertellen over de betekenis van de Annunciatie in het Christendom. In het Christendom is de Annunciatie ook wel de Maria-Boodschap. Waarbij de engel Gabriel naar Maria komt om haar te vertellen, haar aan te kondigen, dat zij degene is die het kind Jezus gaat dragen. Zoals het verhaal luidt, is Maria onbevlekt ontvangen en wordt zij de moeder van het kind van God.”

Abstract schilderij

Eelko zegt; “In een abstract schilderij is het nooit zo dat de voorstelling precies de titel is. Het is eigenlijk een verwijzing, of een klank of een extra toevoeging. Het gaat om het schilderij, het gaat om de kracht van het werk. En ik ben blij dat ik dit schilderij heb kunnen maken en dat het de wereld in mag. Ik ben ontzettend dankbaar dat het er is.”

Annunciatie – Inspiratie

In de christelijke iconografie verwijst het woord ‘Annunciatie’ naar de voorstelling van de aartsengel Gabriël die Maria in haar huis te Nazareth een bezoek brengt en haar meldt dat God haar uitverkoren heeft om de moeder van zijn Zoon te worden. Veel kunstenaars hebben zich laten inspireren door deze voorstelling. Er bestaan talloze schilderijen van dit tafereel. Het thema was reeds in de vroegchristelijke kunst geliefd. Het fresco van Fra Angelico in het Museo di San Marco in Florence is wellicht een van de bekendste versies.

Masterpiece

La Anunciación’ behoort tot de grootste schilderijen die Eelko heeft gemaakt. In de 23 jaar dat hij werkzaam is als kunstschilder heeft hij meerdere schilderijen gemaakt van 180 x 180 cm, en één keer eerder een schilderij van 200 x 200 cm, met de titel ‘No estamos solos’ (2023).

Welkom in kunst galerie Zeven Zomers, Marikenstraat 50 Nijmegen.

Als kunstenaar reis ik tijdens het werken tussen ‘de werelden’. Ik ga diep de aarde in, ik baan me een weg door de grondlagen. Ik vlieg over graslanden en oceanen. Ik laat mezelf op in de oneindige kosmos, pauzeer een tijdje op een planeet of ster. Herinneringen krijgen vorm én tegelijkertijd ‘schijnt het vormloze door de vorm’. Dat zou je energie kunnen noemen. Er wordt iets gecommuniceerd wat niet volledig in woorden de pakken is…

Gelaagdheid

Gedurende een aantal maanden heeft kunstenaar Eelko van Iersel gewerkt aan de onderlagen, waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor wordt de huid robuust en toont op sommige plaatsen scheuren -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van stilte in combinatie met het ruige landschap is de kunstenaar het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met tinten in koningsblauw, paars, violet, lichtblauw, bordeaux en wit. Een kleurencombinatie, geïnspireerd op de fraaie kleuren van het heelal en diepe oceanen: de sterren, de planeten, oceanen en alle ruimte daartussen…

De schilderijen van Eelko van Iersel hebben verwantschap met de natuur: grote gebergten, mineralen van dichtbij bekeken, riviermondingen, de aarde van ver af bekeken, de oneindige kosmos met al haar krachten en geheimen én intens vuur. De elementen ‘water-vuur-aarde-lucht’ en de windrichtingen ‘Noord-Oost-Zuid-West’

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.