Schilderij Estas en todas partes

‘Estas en todas partes’
Eelko van Iersel
Formaat: 170 x 75 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht | Galerie Zeven Zomers

Eelko van Iersel heeft de inspiratie voor het schilderij ‘Estas en todas partes’ gevonden tijdens zijn inspiratiereis in de Himalaya. De titel betekent “Jij bent overal”.

Eelko is in de zomer van 2019 op reis geweest naar de Himalaya. Hij heeft een maand rondgetrokken door het noorden van India: Ladakh, Pangong Lake, Nubra- en Zanskar -Valley. “Het dak van de wereld”. Een reis, waarbij de focus ligt op voelen, ‘in stilte zijn’, vertragen, beleven, onthechten van aardse beslommeringen en verbinden met krachtbronnen. Een bijzondere ervaring. De ruige bergen met haar prachtige kleuren. De grootsheid van de bergketen, de smalle paadjes die leiden naar verborgen kloosters, krachtig stromende rivieren, het ijle van de lucht. Dit schilderij is ontstaan in de periode na de reis. De ervaringen van de reis liggen verborgen in dit schilderij: in de kleuren, in de structuur, in de grootsheid van het doek…

Inspiratiereis Himalaya: creatie & desctructie

Een uitgebreid verslag van de inspiratiereis van Eelko van Iersel vindt u via deze link

Gedurende een aantal maanden heeft kunstenaar Eelko van Iersel gewerkt aan de onderlagen, waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor wordt de huid robuust en toont op sommige plaatsen scheuren -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van stilte in combinatie met het ruige landschap is de kunstenaar het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met tinten in zand, blauw, groen, grijs, zwart, oker en wit. Een kleurencombinatie, geïnspireerd op de fraaie kleuren van de Himalaya: de verschillende lagen in gesteente.

De schilderijen van Eelko van Iersel hebben verwantschap met de natuur: grote gebergten, mineralen van dichtbij bekeken, riviermondingen, de aarde van ver af bekeken, de oneindige kosmos met al haar krachten en geheimen én intens vuur. De elementen ‘water-vuur-aarde-lucht’ en de windrichtingen ‘Noord-Oost-Zuid-West’

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.