Pers | NovioNova | Cultureel ondernemerschap | 2010

Cultureel ondernemer Eelko van Iersel gelooft in mobiele galerie

Zeven Zomers Art in Besiendershuis

Door er zeker tot eind augustus zijn mobiele galerie Zeven Zomers Art te vestigen is kunstenaar en cultureel ondernemer Eelko van Iersel er in geslaagd het monumentale Besiendershuis in de Steenstraat, uitkijkend over aan de Waalkade, weer onder de groeiende aandacht van een groter publiek te brengen.

Het Besiendershuis is een pronkstuk van het cultureel erfgoed van de Gemeente Nijmegen. Het laat-gotische gebouw fungeerde eeuwen geleden als tolhuis, waar belasting werd geheven over de scheepslading van voorbijvarende schepen. Een jaar geleden vestigde Eelko van Iersel er zijn Galerie Zeven Zomers Art in en stelde daarmee, na jaren, het monument weer open voor het publiek. “De specifieke sfeer van het pand en de kunst versterken de intimiteit en de beleving. Dagelijks komen er er zo’n 100 bezoekers die nieuwsgierig zijn naar het gebouw en de kunst en het bezoekersaantal is groeiende”, aldus Van Iersel.

Als een nomade
De beeldend kunstenaar gelooft in zijn innovatieve concept van de ‘mobiele galerie’. “Mede door het gebruik van internet is een vaste galerielocatie niet van essentieel belang. Galerie Zeven Zomers reist als een nomade van plek naar plek en komt iedere keer weer op een verrassende locatie te voorschijn” vertelt hij. De afgelopen jaren zag de galerie het licht op Plein 1944, Grote Markt en FiftyTwoDegrees. Van Iersel is in overleg met een landelijke organisatie om de galerie ook buiten Nijmegen op de kaart te zetten. De kunstenaar woont en werkt in Nijmegen en wil zijn kunst regionaal en (inter)nationaal tonen.

Opening
Zijn mobiele galerie toont van 26 juni tot en met 22 augustus glaskunst van Frank Biemans, sieraden (met opaal) van Bliss Art, bronzen beelden van Lies Arnold Aerst en olieverfschilderijen van Eelko van Iersel zelf.
Zeven Zomers art is geopend op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur en op afspraak. De toegang is gratis. op (koop)zondag 4 juli vindt in het Besiendershuis de feestelijke opening van de huidige collectie plaats.