Pers | Artikel | Kosta


KOSTA is een Nederlandstalig magazine dat maandelijks met een oplage van 9500 wordt uitgegeven van Nerja tot en met Estepona met leuke en informatieve informatie over Andalusië. In de editie februari 2013 is er een artikel over de schilderijen van Eelko van Iersel geplaatst.

De helende werking van de kleurrijke schilderijen

De olieverfschilderijen van Eelko van Iersel (1976) stralen kracht, licht en warmte uit. In zijn schilderijen schijnt het vormloze door de vorm. De fantasie van de toeschouwer wordt geprikkeld bij het zien van de organische kleurvlakken en composities. Mede daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. Eelko maakt de schilderijen met zijn handen en gebruikt daarbij geen penselen en kwasten. Verschillende verfsoorten en zand vormen zijn schilderspalet, waardoor de huid van het schilderij gelaagd en robuust is. Vanuit zijn visie en overtuiging is er altijd en overal inspiratie. ‘Het enige wat ik moet doen is openstaan voor de inspiratie die er is. Dat gebeurt wanneer ik de stilte in mezelf ervaar en vanuit spirit creëer’. Ieder schilderij krijgt een toepasselijke Spaanse titel. Dit komt voort uit zijn liefde voor Andalusië, Latijns-Amerika en de Spaanse taal. Zo is zijn schilderij ‘Playas de los Genoveses‘ geïnspireerd op de prachtige stranden bij Cabo da Gata (Almeria), waar hij regelmatig komt genieten van de mediterrane sfeer.
De schilderijen van Eelko van Iersel worden permanent getoond in galerie Zeven Zomers (Nijmegen), recent was zijn werk te zien bij de internationale kunstbeurs ART Gent in België. Minimaal twee per jaar geeft Eelko een workshop ‘schilderen vanuit vrije inspiratie’, waarbij de cursisten leren hoe ze een organisch-abstract schilderij opzetten met een spannende compositie.