Schilderij Te extraño


‘Te extraño’
Eelko van Iersel
Formaat: 120 x 130 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: te koop | op aanvraag | Galerie Zeven Zomers

Eelko van Iersel heeft de inspiratie voor het schilderij ‘Te extraño’ gevonden in de natuur. Op het moment dat hij begon aan het schilderij stond de Magnoliaboom tegenover zijn atelier in volle bloei. Deze mooie bloesem is majestueus: zo mooi en zo vol kracht en fierheid. Hij plukte een tak en nam deze mee naar binnen in zijn werkstudio. Daar begon hij te schilderen met de kleuren: roze, paars, wit en grijs.

Voordat Eelko met olieverf en kleur gaat schilderen is hij gedurende een aantal maanden in proces met de onderlagen. Daarbij wordt het schilderij opgebouwd met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor wordt de huid robuust is en toont op sommige plaatsen scheuren -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van de magnoliabloesem is hij het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met intense rozetinten. Gedurende het schilderproces gaat Eelko een dialoog aan met zijn werk. Het is een proces waarin gekeken wordt, ‘kijken, kijken en nog eens kijken’. En er is ruimte voor contemplatie. Het schilderij is een dialoog met zijn gevoelswereld, zijn ziel en zijn herinneringen. Het schilderij fungeert als een spiegel die ervoor zorgt dat hij weg haalt, toevoegt, overschildert én blootlegt. Eelko schildert met zijn handen en maakt geen gebruik van penselen gedurende het schilderproces. Hierdoor is het contact met het schildersdoek intens en direct. Toen het schilderij klaar was raakte de creatie hem diep. De liefde, maar tegelijkertijd ook pijn die het schilderij herbergt is een emotie die een gevoel van missen oproept en tegelijkertijd biedt het schilderij ’troost’. Mede daardoor koos Eelko voor de titel “Te extraño’ wat vertaalt vanuit de Spaanse taal ‘Ik mis je’ betekent.

De schilderijen van Eelko van Iersel hebben verwantschap met de natuur: grote gebergten, mineralen van dichtbij bekeken, riviermondingen, de aarde van ver af bekeken, de oneindige kosmos met al haar krachten en geheimen én intens vuur. De elementen ‘water-vuur-aarde-lucht’ en de windrichtingen ‘Noord-Oost-Zuid-West’.

Magenta – Roze
Roze is een zachte kleur en hoort bij Vrijdag en Venus. Het is een sprookjeskleur en daarom hebben veel gezinnen dan ook een kinderkamer met een roze interieur. Roze is prima geschikt voor baby’s en kinderen, want deze kleur is zo liefdevol en harmonieus dat het voor een rustige slaap kan zorgen. In de magie wordt roze meestal gebruikt voor verzoeningen en staat voor, liefde, vriendschap, innerlijke, vrede, eer, geduld, kinderen en gezin.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.