Schilderij El Manifiesto

Schilderij EL MANIFIESTO van Eelko van Iersel, olieverf en zand op doek abstract abstractpainting colourfield spiritueel reis landschap kleurrijk Het Manifest Manifesteren Aarde Zee Lucht Kosmos Heelal Metaal Hout Vuur Water Elementen Chinese kruiden Shiatsu Armando Gelofte Belofte

‘El Manifiesto’
Eelko van Iersel
Formaat: 180 x 180 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: te koop | op aanvraag | Galerie Zeven Zomers

El Manifiesto – Het Manifest

“Sommige schilderijen staan 2 jaar te wachten in het atelier voordat ik 100% zeker weet, zeker voel, dat het goed is. Dit schilderij ‘El Manifiesto’ had ook die tijd nodig om te rijpen. Ik weet dan, in de beginperiode, vrij snel dat het schilderij potentie heeft, dat er essentie in wordt uitgedrukt, maar ik heb de tijd nodig om het te kunnen waarderen. Nadat ik het schilderij 2 jaar in mijn ooghoek heb aanschouwd was op een gegeven moment de tijd rijp. Het schilderij werd weer op de schildersezel geplaatst en ik kan dan in eens verrast zijn, ontroerd en stil. Er zijn geen woorden voor…Ik voel wel heel duidelijk dat het schilderij af is en dat de perfectie is bereikt. Dit schilderij raakt mij diep in mijn hart. Ik verzoen mij met de grote spirituele vraagstukken van dit moment. Licht en donkerte komen samen. ‘Dualiteit’ smelt in Liefde. De essentie en de zeggingskracht zijn helder: transitie en veranderingen zijn onomkeerbaar. Het Manifest ligt klaar.”, aldus kunstschilder Eelko van Iersel.

De afgelopen 2 jaar creëerde Eelko dit schilderij wat hij achteraf de titel gaf: ‘El Manifiesto’. De Nederlandse vertaling van deze titel is ‘Het Manifest’. Dit schilderij is rauw, aards, kosmisch. Het gebied waar donkerte het licht ontmoet. Daar waar dualiteit smelt in Liefde en Licht. Daar waar de aarde, de kosmos, de horizontale en verticale verbindingen bij elkaar worden gebracht. Het bewustzijnsperspectief waar “alles inclusief” is.

Het Manifest: 1. beginselverklaring, 2. bekendmaking, 3. bekendmaking van beginselen, 4. betoog, 5. blijkbaar, 6. duidelijk, 7. geschrift, 8. kennisgeving, 9. onmiddellijk herkenbaar, 10. oorkonde, 11. openbare bekendmaking, 12. openbare verklaring

Schilderproces

Gedurende een aantal maanden heeft kunstschilder Eelko van Iersel gewerkt aan de onderlagen, waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten. Daardoor wordt de huid robuust is en toont op sommige plaatsen scheuren -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van aarde en maan energie is Eelko het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf. Het eindresultaat is een kleurenveld geworden met blauw, zwart, paars, rood-tinten. Een krachtige kleurencombinatie. De kunstenaar ziet in dit schilderij een verwantschap met de schilderijen van Armando. Met name de rauwheid en de dramatische expressie. “Je moet altijd oppassen met vergelijkingen met grote meesters, maar ik moest er aan denken. Mijn schilderijen hebben een andere zeggingskracht, een andere boodschap. Ze zijn niet gerelateerd aan eigen trauma of emotieverwerking, zoals bij Armando. Mijn schilderijen hebben een meer universele werking, ze brengen de werelden bij elkaar. Die functie heeft het in ieder geval voor mij als ik ze maak”, aldus Van Iersel

In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw schilderde Armando bewust zonder kleur. Kunstwerken louter uitgevoerd in zwart en wit zijn meestal niet zonnig, maar vaak wel contrastrijk en spannend. Het gebruik van zwart-wit patronen, lijnen en vlakken verleent de werken een indringende beeldkracht, waardoor poëtische en dramatische effecten kunnen worden bereikt. De beelden en schilderijen van Armando bevatten wel figuratieve elementen, zoals is te zien in Gefechtsfeld, maar vooral de dramatische expressie en de zwart-wit contrasten bepalen de sfeer van het werk. De indringende beelden in zwart-, grijs- en witschakeringen staan symbool voor een groter, complexer geheel. Het woeste dier, de schuldige bosrand, de besmeurde ladder, de beladen vlag, al deze thema’s verwijzen naar Armando’s verterende oorlogsherinneringen. Zijn werk gaat over de universele betekenis van begrippen als collectieve schuld en individuele verantwoordelijkheid.

De schilderijen van Eelko van Iersel hebben verwantschap met de natuur: grote gebergten, mineralen van dichtbij bekeken, riviermondingen, de aarde van ver af bekeken, de oneindige kosmos met al haar krachten en geheimen én intens vuur. De elementen ‘water-vuur-aarde-lucht’ en de windrichtingen ‘Noord-Oost-Zuid-West’.

Olieverfschilderij Eelko van Iersel

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.