Ringceremonie • workshop
Schilderworkshop op maat
Een dame nam contact op met kunstenaar Eelko van Iersel met een specifieke vraag. Ze had haar hand ernstig verwond bij een ongeluk. Deze verwondingen waren zo groot dat de artsen haar trouwring door midden hadden geknipt, waardoor ze haar hand beter konden herstellen. Na 20 jaar huwelijk, waarbij ze haar ring altijd droeg, voelde dit vreemd en onaangenaam. Gelukkig kon de juwelier een nieuwe ring leveren. Het idee dat ze deze nieuwe ring, op een blauwe maandag, om haar vinger zou schuiven vond ze een beetje karig en voorbij gaan aan de intentie van de symboliek van de trouwring. Ze zocht naar een alternatieve ceremonie. Zo ontstond het idee van de “ringceremonie”.
Ringceremonie
In samenspraak met Eelko is het idee ontstaan om een schilderworkshop te koppelen aan de ringceremonie. Een ritueel waarbij “het oude” (de gebroken ring) wordt losgelaten en “het nieuwe” (de nieuwe ring) wordt verwelkomd. De schilderworkshop van Eelko vormt de basis van deze ceremonie. De drie deelnemers (dame, echtgenoot en dochter) maken een drieluik, waarbij hun eigenheid tot expressie komt. De verbondenheid komt terug in het materiaalgebruik en het gelijke formaat van de schildersdoeken. Zo ontstaat er een drieluik, een blijvende herinnering aan een bijzondere gebeurtenis.
Het oude loslaten
De gebroken ring bestaat uit twee delen. De dame en haar echtgenoot plaatsen hun ringdeel op het schildersdoek. Deze wordt vastgelijmd en zal een blijvend onderdeel worden van de creatie. Eelko werkt met zand en verf in de onderlagen van het schilderij, waardoor het doek een unieke structuur krijgt. Deze structuur en de bevestigde ringdelen vormen de basis van het drieluik. Bewust staan we gezamenlijk stil bij het verleden en het heden. Vanuit de Sjamanistische visie wordt er witte salie gebrand om het oude -met respect- te eren en los te laten. Eelko voelt ruim 18 jaar verwantschap met de Sjamanistische cultuur en haar tradities. Hij heeft zo’n 20 tal ceremonies bijgewoond vanuit de Lakota traditie (Native Americans). Tijdens zijn eigen schilderproces maakt hij gebruik van kruiden, gebed en het ‘wiel van de vier richtingen’. Ook bij zijn workshops laat hij de deelnemers kennis maken met deze rituelen en zienswijze.
Spelen
Erg leuk is het om te zien dat de puberdochter in eerste instantie niet zo heel veel zin heeft in deze bijeeenkomst. Haar gezicht spreekt boekdelen bij binnenkomst. Al snel wordt ze enthousiast en is ze heerlijk aan het spelen met de verf. Kinderen kunnen zo heerlijk vrij zijn, zonder vaste patronen. Haar schildersdoek blijft bewust zonder ringdeel. Haar ouders zijn immers getrouwd en het huwelijk voltrok zich voor de geboorte van hun dochter. Ze is een wezenlijk onderdeel van de ceremonie en toeschouwer van het “loslaten van het oude” en “verwelkomen van het nieuwe”.
Organische olieverfschilderijen
Ruim 20 jaar maakt Eelko organische olieverfschilderijen, waarbij hij zichzelf ziet als medium tussen het schildersdoek en het Universum. Verschillende verfsoorten, zand en olieverf vormen zijn schilderspalet, waardoor de huid van het schilderij gelaagd en robuust is. Eelko bouwt de onderlagen van het schilderij op met zand en verfsoorten. Hij maakt een mix van zand en verf en laat deze drogen. Deze zandlagen tonen mooie breuklijnen en craquelé, zoals ook aarde scheurt in een droge rivierbedding. Deze robuuste zandlaag toont een aardse ondergrond. Letterlijk wordt de aarde toegevoegd op het schildersdoek, waarbij er een krachtige verbinding ontstaat tussen aarde en kosmos. Het materiaalgebruik en de intense kleurcombinaties zorgen voor energieke expressies. Vanuit zijn visie en overtuiging is er ‘altijd en overal’ inspiratie. ‘Het enige wat ik moet doen is openstaan voor de inspiratie die er is. Dat gebeurt wanneer ik de stilte in mezelf ervaar en vanuit spirit creëer’. In zijn schilderijen schijnt het vormloze door de vorm.
Vrije inspiratie
Tijdens de workshop nodigt Eelko de deelnemers uit om te schilderen vanuit ‘vrije inspiratie’. Eelko kiest er bewust voor om iedere deelnemer afzonderlijk te laten werken op het schildersdoek. Zo wordt de verbondenheid én de unieke expressie met het eigen schilderij vergroot. De deelnemers zijn verbonden als gezin, maar tegelijkertijd ook losse individuen met eigen karakters. Gedurende de workshop neemt hij de deelnemers spelenderwijs mee in de totstandkoming van het schilderij. Het schilderij ontstaat laag-over-laag. Deze lagen zorgen ook voor de structuur, waardoor deelnemers voldoende handvatten hebben om zich over te geven aan de ‘vrije inspiratie’. Spelen is daarbij het toverwoord. Het belangrijkste ingrediënt om tot een unieke expressie te komen. Dan wordt je verrast en ontstaat de verwondering.
Wiel van de vier richtingen
Aan het begin van de workshop hebben we de nieuwe ring een plaats gegeven op het ‘wiel van de vier richtingen’. De foto’s van de gezinsleden hebben hun plaats gevonden op het wiel. Toen de echtgenoot begon met schilderen deed hij spontaan zijn ring af, omdat deze anders onder de verf zou komen. Ook zijn ring kreeg een plaats op het wiel. Het wiel werkt als krachtbron. Het zorgt voor vertrouwen en verbondenheid. Tevens zorgt het voor ondersteunende energie om tot expressie te komen. Eelko creëert hiermee een veilige en heilige plaats waarbinnen de ceremonie zich afspeelt. Tijdens een meditatie staan de deelnemers stil bij het ‘Nu’ en bij deze bijzondere gelegenheid. Eelko brandt sweetgrass om de inspiratie uit te nodigen. De werking van sweetgrass is tegenovergesteld aan dat van bijvoorbeeld salie. Waar salie een ruimte reinigt, vult sweetgrass deze ruimte met de positieve energie en een warme, zoetige geur. Dit ritueel draagt bij aan focus en creatie.
Ceremonie
Aan het eind van de workshop zijn alle deelnemers verwonderd door het proces en het resultaat. De schilderijen moeten echter nog wel drogen en pas dan kan het eindresultaat worden aanschouwd. De dame en haar echtgenoot reiken elkaar opnieuw de ring en spreken hun belofte uit voor de toekomst. De dochter helpt Eelko mee tijdens deze ceremonie. Een bijzonder proces en een unieke ervaring. Het drieluik gaat mee naar huis als blijvende herinnering. We proosten op een bijzondere middag.
Wil je ook?
Heeft u ook een specifieke vraag, waarbij een schilderworkshop een bijdrage kan leveren aan ondersteuning, inzicht en proces?
Denk hierbij aan afscheid nemen, het nieuwe verwelkomen, een huwelijk, een crematie, een geboorte, een nieuw huis, vrijgezellendag, een nieuwe baan…
Het kan ook een werkgerelateerde vraag zijn: een team wat een uitdaging wil aan gaan, leidinggevenden die meer over zichzelf willen ontdekken, een nieuwe samenstelling van het team, een bedrijfsuitje met impact, een intense beleving, een blijvende herinnering. Neem contact op, leg je vraag neer en Eelko laat weten of hij iets kan betekenen.