Schilderij Tierra del fuego | in opdracht


‘Tierra del fuego’
Eelko van Iersel
Formaat: 190 x 75 cm
Materiaal: Olieverf en zand op doek
Prijs: verkocht (opdracht)

Eelko van Iersel creëerde het schilderij ‘Tierra del fuego’ voor een jong gezin in Weesp. Haar moeder vertelde Eelko een half jaar geleden dat ze haar dochter een bijzonder cadeau wilde geven en ze vroeg hem of hij een schilderij wilde maken, in opdracht, speciaal voor haar dochter en vriend. “Met liefde”, antwoordde de kunstenaar. Haar dochter was op dat moment in verwachting van hun eerste kind en het leek de moeder een uniek cadeau om te geven als geschenk. Eelko was meteen gegrepen door dit verhaal en hij maakte een afspraak in hun huis in Weesp. Hij had een aantal formaten van schildersdoeken meegenomen en liet hun tijdens de ontmoeting het reeds bestaande schilderij ‘Pantera negra’ zien. De aardetinten spraken hun aan, maar ze wilde meer mosterdgeel en warme aardetinten en minder zwart. Ze zijn reeds jaren fan van zijn schilderijen en ze kennen zijn werkwijze en kleurgebruik. Gezamenlijk werd de kleurstelling en het formaat bepaald. Gedurende een aantal maanden werkte Eelko vervolgens aan de onderlagen waarbij het schilderij opgebouwd wordt met zand en verschillende verfsoorten, waardoor de huid robuust is en op sommige plaatsen scheuren vertoond -zoals de aarde breekt in een droge rivierbedding-. Vanuit de inspiratie van de personen, het huis en de kleurstelling is Eelko het schilderij laag-over-laag gaan opbouwen met olieverf.

Het lijkt me bijzonder als je aansluit op hun energie en een speciaal geschenk creëert wat past bij hun persoonlijk en in de relatie en bij hun nieuwe huis. Daarin gelegd de kleurkracht en de liefde die in al jouw schilderijen zitten verwerkt.

Aansluiten op energie

Eelko sluit tijdens het schilderproces aan op de specifieke energie van degene waar het schilderij voor bedoeld is. Dat is bij de ene opdracht meer van belang dan bij een andere opdracht, maar altijd werkt hij met de connectie tussen de opdrachtgever, zichzelf en de Spirits. De specifieke techniek heeft Eelko de afgelopen 20 jaar zichzelf eigen gemaakt door jarenlang experimenteren. Door laag-over-laag te werken met olieverf ontstaat intensiteit in de huid van het schilderij. De zorgvuldig gekozen kleurcombinaties zorgen voor een organisch geheel. Eelko brandt witte salie om zijn atelier en zichzelf schoon te maken en vrij van storende energie. Witte salie verjaagt negatieve energieën, gedachten en emoties, daarnaast heeft het een beschermende werking en een kalmerende invloed waardoor zijn hart zich gemakkelijker kan openen. Dit ritueel voert hij uit om zichzelf gereed te maken voor wat komen gaat, door weg te nemen wat hem op dit moment blokkeert en om te focussen op het moment, het NU. Smudgen helpt hem los te laten wat hem hindert, het helpt om in het moment te zijn en daardoor zijn energie en aandacht te focussen. Waar salie de ruimte reinigt, zorgt de rook van sweetgrass voor het aantrekken van positieve energieën waarmee de ontstane ruimte wordt gevuld. Eelko brandt sweetgrass om de spirits aan te trekken die hem bijstaan tijdens het schilderproces. Daarbij werkt hij met foto’s van de opdrachtgevers, waardoor hij in kan tunen op hun specifieke energie en wensen. Daarbij vertegenwoordigen de verschillende lagen van het schilderij die verschillende lagen van de opdrachtgever. Dit uit zich in verschillende kleurenvelden, maar ook emoties of gedachten worden door Eelko ervaren tijdens het proces. Het blijft altijd een wisselwerking tussen zijn eigen emoties/ervaring/expressie en die van de opdrachtgevers. Maar Eelko voelt zeer sterk de energie van de opdrachtgevers tijdens het schilderen. Het schilderij ‘Tierra del fuego’ heeft verschillende lagen, die transformerend werken. Ondanks zijn enthousiasme bleek het een moeilijk proces om tot het gewenste eindresultaat te komen. Achteraf bekeken voelt de kunstenaar dat alle lagen met verschillende expressie essentieel zijn geweest om tot het resultaat te komen. Soms werkt hij door zieldelen of ziellagen heen. “Je kunt dat ook de schillen van de persoonlijkheid noemen. Waar eerst rauwe pijn gevoelt wordt en geslotenheid transformeert het tot openheid en ontspanning. Dan gaat het stromen en kan er werkelijk gecreëerd worden. Toen de baby geboren was lukte het mij makkelijker om goed in te tunen” aldus Eelko. Het eindresultaat is een krachtig kleurenveld geworden met tinten in oker, mosterdgeel, rood, bruin, grijs, zwart en wit. Een warme kleurencombinatie, geïnspireerd op de kleuren van de aarde, tekeningen van vulkaanzand op het strand, ontstaan door eb en vloed, de eindeloze beweging van een brandend vuur.

“Mooi is het om te voelen welke energie nodig is in een ruimte en in het leven van de opdrachtgever. Daarbij mezelf aan te sluiten op de specifieke inspiratie, die nodig is om te creëren. Ik prijs mezelf een gelukkig mens als het me lukt om de wens om te zetten in een tastbaar schilderij”, aldus de kunstenaar.

Het olieverfschilderij prikkelt de fantasie van de toeschouwer. Daardoor herkent de toeschouwer beelden en krijgen herinneringen vorm. Zo ontstaan er concrete voorstellingen in schilderijen die van origine non-figuratief bedoeld zijn. De titel ‘Tierra del fuego’ betekent in de Spaanse taal: ‘Aarde van het vuur’ of vrij vertaald ‘Vuurland’. Het schilderij is recent gepresenteerd in het huis van de opdrachtgevers en ze zijn er heel erg blij mee. Het schilderij fungeert als een krachtbron.

Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.