Pers | interview in Wijkkrant Nijmegen Oost

Vijf vragen aan de kleine ondernemer

Nijmegen-Oost barst er zozeer van, dat we in deze Wijkkrant twee van de bekende ‘Vijf vragen’ hebben opgenomen: er wonen en werken heel veel ondernemers in onze wijk. Op deze pagina is dat Eelko van Iersel, een veelzijdig kunstenaar en ondernemer uit de wijk.

Van kunst wordt je hartstikke blij en tevreden! Een andere conclusie is niet mogelijk als je in gesprek bent geweest met Eelko van Iersel: grafisch ontwerper, kunstschilder en galeriehouder. Intensief zou je denken, maar zelf spreekt hij van een systeem dat elkaar versterkt. We gaan even terug in de geschiedenis van de wijk, waar eind 90’er jaren Eelko, import uit Brabant, de opleiding voor creatief therapeut aan de kopse Hof volgt. Wanneer hij de opleiding heeft afgerond, werkt hij een aantal jaren in de psychiatrie, maar uiteindelijk vindt hij toch zijn passie in vormgeving en kunst. Dat begon zo’n beetje vijftien jaar geleden. Als grafisch ontwerper zijn boekomslagen, brochures en huisstijlen zijn belangrijkste pijlers. Zo is hij landelijk actief voor o.a. Uitgeverij Boom in Amsterdam en werkt hij met lokale kleinere opdrachtgevers, óók uit de wijk. De kunstschilder in hem maakt non-figuratieve schilderijen op basis van olieverf waar zand in verwerkt is. Hij ontwikkelde daarin zijn eigen unieke stijl. Zijn werk heeft een vaste plek in galerie Zeven Zomers. Dit is tegelijkertijd zijn ieder activiteit, namelijk galeriehouder. Zijn reizende galerie bestaat al tien jaar en is momenteel te vinden op de Stikke Hezelstraat. Elke twee maanden vindt er een nieuwe expositie plaatst waarin ruimtelijk en tweedimensionaal werk van vijf of zes exposanten te zien is, waaronder dus ook zijn eigen werk. Op deze manier heeft Eelko een podium gecreëerd waar menig kunstenaar met enige jaloezie naar zal kijken. Het samenstellen van de wisselende exposities is iets dat hij met zorg en toewijding doet. “Een van de geheimen van goed ondernemerschap is helder in het leven, in het hier en nu staan”, aldus Eelko. Als je dat doet kom je er achter wat je kan en juist niet kan, ontdek je waar je krachten liggen”. Hij laat zich daarbij inspireren door meditatie, Zijnsoriëntatie en Sjamanisme.

Wat zijn je kwaliteiten?
“Schoonheid en positiviteit brengen in kunst en vormgeving”. Eelko voegt daaraan toe “Een schilderij communiceert zonder woorden. Het brengt energie in een ruimte en kan helend zijn. De schilderijen die ik maak zijn er om te laten zien, ze moeten de wereld in”.

Wat zeggen opgetogen klanten over je?
“Dat ze mijn kunst en werk waarderen. En dan met name als zie iets moois vinden dat aansluit bij een behoefte die ze bijvoorbeeld in een ruimte hebben”. Eelko hoort ook vaak dat mensen het prettig vinden dat hij niet opdringerig te werk gaat. Dat wordt gewaardeerd. Eelko denkt dat dat de reden is waarom veel klanten bij hem terugkomen.

Wat vind je het leukste aan je werk?
“Er is veel te vieren in het werk wat ik doe: sowieso is het proces van creëren een feest op zich. Een nieuw schilderij kan me enorm verrassen. Ik hecht sowieso veel waarde aan het daadwerkelijk vieren van wat er ontstaan is. En dat kan net zo goed bij grafisch werk, maar ook aan de feestelijk opening van een nieuwe expositie besteed ik veel aandacht.

Hoe ziet je werkdag eruit?
In de ochtend leg ik me toe op ontwerp klussen en werkzaamheden voor de galerie. Tussen de middag trek ik baantjes in het nieuwe Erica Terpstrabad. Daarna ga ik naar mijn atelier in Beuningen. Meestal ben ik in de avond dan ook nog bezig voor de galerie met publiciteit en organisatie”.

Wat doe je over vijf jaar?
In principe ben ik erg tevreden met wat ik nu doe. Maar af en toe speel ik wel met de gedachte in de toekomst met mensen te gaan werken. Niet meer in een instelling zoals vroeger, maar meer op het vlak van lesgeven en coaching waarbij groei, bewustwording en kunst centraal staan. Dat idee moet nog verder uitkristalliseren. Uhh, vorm krijgen!