Pers | artikel | De Gelderlander | juli 2013

eelkovaniersel_artikel_10jaar

Galerie al 10 jaar tijdelijk in de stad

DOOR: JAAP BAK

Kunstenaar Eelko van Iersel werd 10 jaar geleden cultureel ondernemer en begon een tijdelijke galerie. Uit nood.

Hij was het zat om met zijn portfolio langs galeries te gaan om zijn kunst onder de aandacht te brengen. Overal kreeg hij positieve reacties, maar nee, de galeries wilden zijn werk toch maar liever niet aan de muur hebben. Eelko van Iersel was toen een onbekende kunstenaar, net van de academie en nog geen naam gemaakt. “Toen ben ik zelf maar een galerie begonnen”, zegt de kunstenaar en cultureel ondernemer, 10 jaar later. “Ik mocht een enorm leegstaand winkelpand aan Plein 1944 gebruiken. Daar heb ik vier maanden gezeten. Ik moest er uit en ben naar een pandje op de Grote markt verkast. Na drie jaar moest ik opnieuw weg en ben ik naar het Besiendershuis gegaan. Vervolgens heb ik een ruimte gehad in het kantoorpand FiftyTwoDegrees en nu hier in de Stikke Hezelstraat, de voormalige lingeriezaak Livera. Een fantastische locatie, net groot geniet en in de loop van het winkelend publiek”. Na 10 jaar tijdelijkheid concludeert Eelko van Iersel “Daar moet je tegen opgewassen zijn. Want iedere maand kun je de ruimte kwijt zijn”.

Daarom kon hij ook nooit planningen maken voor de lange termijn. Meestal organiseert hij exposities die twee maanden duren. Langer heeft geen zin. “Ik organiseer erg ad hoc. En dat vind ik juist heel inspirerend”. De tijdelijkheid van zijn commerciële bedrijf vindt hij geen probleem. Het stimuleert de cultureel ondernemer om alert te blijven. “In eerste instantie ben ik begonnen om mijn eigen kunst te kunnen exposeren. Niet afhankelijk zijn van anderen. Want de meeste galerieën hanteren een commissie die soms kan oplopen tot 50 of 60 procent. je verkoopt een doek van 2000 euro en de helft gaat naar de galeriehouder. Dat is veel geld”.

Vanaf zijn start van zijn galerie Zeven Zomers heeft hij ook andere kunstenaars benaderd om hun werk ten toon te stellen. Nu heb ik een formule waarbij ik altijd werk exposeer van vijf kunstenaars. Drie kunstenaars met driedimensionele kunst en twee met tweedimensioneel werk. Iedere twee maanden wordt er een nieuwe expositie op stapel gezet. Dat lukt hem met gemak. “Ik heb geen moeite met organiseren. Een galerie runnen in een tijdelijke ruimte is mee dan alleen maar even wat kunst aan de muur hangen. Daar vergissen mensen zich nog wel eens in. Een galerie -met name een tijdelijke- mag vooral geen ‘armoede’ uitstralen. Daarom heb ik ook twee mooie banken in de galerie staan. Het moet juist iets extra’s hebben om het publiek te trekken”. Het is iedere keer weer een hele puzzel om de verschillende werken zo neer te zetten en op te hangen dat het klopt. “Je geeft de ruimte opnieuw vorm. Je bent in feite aan het ‘schilderen in het groot’. Het duurt dagen voordat alles op e goede plaats staat. Dat doe ik altijd alleen en zonder tussenkomst van de kunstenaars.” De combinatie van commercieel bedrijf en kunstenaar zijn, vindt Eelko van Iersel fantastisch. “Dat pakt erg goed uit. Want die duidelijke scheiding zorgt ervoor dat ik met mijn kunst juist heel vrij kan zijn. Het zij twee gescheiden werelden: kunst maken en kunst verkopen. Want de kunstverkoop dat is een apart wereldje. Ik probeer altijd voor kwaliteit te zorgen. Schoonheid straalt positieve energie uit en dat moeten mensen ook voelen als ze de galerie binnen lopen.”

Expositie Zeven Zomers van 5 juli t/m 24 augustus in de tijdelijke galerie aan de Stikke Hezelstraat 65 met werk van Freek Wiedema (brons), Marijke Willaert (hout), Lilian Steenhuisen (beelden), Pepeyn Langedijk en Eelko van Iersel (schilderijen). De opening vindt plaats op 7 juli om 14.00 met een welkomstwoord door Wibe Veenbaas van Phoenix Opleidingen (Utrecht)