Logo scenarioschrijver Pieter van der Waterbeemd

Eelko van Iersel heeft het ontwerp gemaakt voor Scenarioschrijver Pieter van der Waterbeemd. Van der Waterbeemd is bekend van Billy Holiday, Sonny Boy en de musical ‘Doe maar’. Het logo wat Eelko van Iersel heeft ontwikkeld wekt de suggestie op van een “schrift“, “een handschrift, wat zin naar zin schrijft, als de golven van de zee“, de suggestie van “water” wat stroomt als golven van de zee, terugkerend in de achternaam “Waterbeemd“. Een subtiel beeldmerk wat kracht uitstraalt door haar eenvoud. Dit logo sluit perfect aan bij de persoon Pieter van der Waterbeemd en de prachtige scenario’s die zijn voortgevloeid uit zijn creativiteit, brein en pen. 

OVER PIETER VAN DE WATERBEEMD

Pieter van de Waterbeemd,  werd op 25 januari 1951 geboren in Rotterdam. 
Hij studeerde psychologie  in Nijmegen, specialiseerde zich daarna tot psychotherapeut, en werkte zeven jaar part time op een tbs-kliniek. 
Daarnaast gaf hij cursussen als dramadocent en regisseerde hij een dertigtal ( muziek- ) theaterprodukties in het semi-professionele en amateurcircuit. 
Na 1983 besloot Pieter de therapeutische lier aan de wilgen te hangen en wilde hij van het regisseren ( theater én film ) zijn vak maken. 
Uiteindelijk bleek hij zich bij het schrijven toch het meest thuis te voelen. 
Vanaf 1986 werkt Pieter als scenarioschrijver voor theater, tv en speelfilm.
Hij is getrouwd, heeft twee prachtige zonen en woont en werkt in Nijmegen.


THEATER

Pieter debuteerde met de succesvolle musical YOU’RE THE TOP ( regie Jos Thie ), met WILLEM NIJHOLT in de hoofdrol. 
Daarna volgden ondermeer EN NU WIJ, ook met Nijholt en de familiemusicals KONING VAN KATOREN en DE SCHEEPSJONGENS VAN BONTEKOE (  regie Peter de Baan ).
Voor het toneel schreef hij een stuk over de legendarische danser Nijinsky,
NIJINSKY & DIAGHILEV: GEK VAN DANS  ism. TOER VAN SCHAIJK.
Hij schreef ook het verhaal en deed de dramaturgie voor SPLIT,  het succesvolle theaterprogramma van MINI & MAXI.
In 2008 schreef hij het script voor de succesvolle popmusical 
DOE MAAR ( regie Jos Thie ), waarvoor hij een Academy Award ontving.
Pieter tekende dat seizoen ook voor het script van BILLIE HOLIDAY ( regie Peter de Baan), met RUTH JACOTT in de titelrol. Billie ontving vijf nominaties voor de Musical Awards van dit jaar, waaronder opnieuw die voor Beste Script. RUTH JACOTT ontving de award voor de beste vrouwelijke hoofdrol.
De musical Doe Maar is vertaald en ging op 5 oktober 2008 in Duitsland in premiere onder de titel ICH WILL SPASS.
In 2009 schreef Pieter het script voor de familievoorstelling JA ZUSTER NEE ZUSTER ( regie Eddy Habbema ) en vertaalde hij de dialogen voor ALL SHOOK UP ( regie Carline Brouwer ).
Bewerking in 2010 van ‘Ich war noch niemals in New York’ voor Wenen. Daarna volgden Zürich, Stuttgart en Oberhausen. Binnekort gaat hij in prémière in Berlijn.
In 2010  schreef hij tevens de succesvolle musical TOON, over het leven van Toon Hermans met ALEX KLAASSEN in de titelrol. Klaassen won in nederland én Vlaanderen de award voor beste hoofdrol. Tevens kreeg TOON in Vlaanderen de award voor Beste Musical.
Eveneens in 2011 ging de lovend ontvangen familiemusicalDROOMVLUCHT in prémière in de Efteling.
In 2013 schreef hij de succesvolle musical SONNEVELD, waarvoor Tony Neef een nominatie kreeg voor beste hoofdrol. SONNEVELD komt in 2015 terug in het Nieuwe De La Mar. In 2014 schreef Pieter het grote, jaarlijkse ABN AMRO CABARET; met zijn 10e editie een jubileumvoorstelling. 


TV / FILM

Pieter schreef vier single plays voor tv, die diverse onderscheidingen wonnen en creëerde samen met MARIA GOOS en HUGO HEINEN de meermalen bekroonde tv-dramaserie PLEIDOOI. Hij schreef daarna ism Hugo Heinen, vier afleveringen voor de drama-serie WET & WAAN ( met HUUB STAPEL en MARCEL HENSEMA ).
In 2011 kwam de speelfilm SONNY BOY uit, naar het boek van Annejet van der Zijl, waarvoor hij het script schreef ism. MARIA PETERS.
Er kwamen meer dan 400.000 bezoekers naar de film, die werd geselecteerd als Nederlandse inzending voor de Oscars.


OVERIG

Pieter gaf scenariocursussen aan de Media Academie, Filmacademie, Scriptschool Amsterdam en het Nederlands Instituut voor de Animatiefilm.