Kunstsjamaan

Eelko van Iersel kunstschilder olieverf abstract temporary painting Kunst Sjamaan Shamanism Sjamanisme Nijmegen Systemische Rituelen Lakota Zweethut Healing Ceremonie Energie Kleurenveld Vooroouderveld

“Als kunstenaar reis ik tijdens het werken tussen ‘de werelden’. Ik ga diep de aarde in, ik baan me een weg door de grondlagen en mineralen. Ik vlieg over graslanden en oceanen. Ik laat mezelf op in de oneindige kosmos, pauzeer een tijdje op een planeet of ster. Herinneringen krijgen vorm én tegelijkertijd ‘schijnt het vormloze door de vorm’. Dat zou je energie kunnen noemen. Er wordt iets gecommuniceerd wat niet volledig in woorden de pakken is…” (Eelko van Iersel, 2021)

In ontwikkeling

Deze pagina is, net als ikzelf, nog in ontwikkeling. Het is spannend om de juiste woorden te vinden voor mijn werkzaamheden, “mijn zijn” als Kunstsjamaan. Toen de titel opkwam tijdens een wandeling was ik diep geraakt. Dit is het, dit is wie ik ben! Maar tegelijkertijd kwamen er ook veel vragen op en aannames: Kan ik dit wel waarmaken? Mag ik mezelf wel zo noemen?

Kunstsjamaan

01-02-2021, Ik ben aan het lopen in Berg en Dal, wekelijks loop ik hier een aantal keer. En tijdens het wandelen geef ik mijn gedachten de vrije loop. Soms ben ik verstard en soms ben ik heel vrij. En vandaag voel ik me goed, ik voel me open, zorgeloos en vrij. En ik had net een hele bijzondere ervaring. En nu zie ik ook een mooie roofvogel vliegend in de lucht, een teken. Ik had een mooie ervaring: de naam de “Kunstsjamaan” kwam in me op.

“All true artists, whether they know it or not, create from a place of no-mind, from inner stillness…”(Eckhart Tolle, 2018)

Dit is wat ik ben

“Kunstsjamaan”, dat is wat ik ben, in het diepst van mijn zijn. de naam kwam op en ik was meteen geraakt, omdat ik dacht: “Whoooeeh, kan ik dat wel waarmaken? Ben ik dat wel? Mag ik dat wel zijn? En daarna voelde ik me ontroerd. Niet heel heftig maar wel geraakt, ontroerd. Met tranen, omdat het mij essentie raakt.

Healing

De Kunstsjamaan, dat ik wat ik ben. Met beeldende kunst en alle methodes en technieken, die ik de afgelopen 25 jaar heb geleerd vanuit het Sjamanisme, vanuit Systemic Rituals, vanuit familieopstellingen, vanuit mijn therapeutische opleiding. Het gaat allemaal over heling, “Healing”. Ik en jij, de transitie. Dat wat er gebeurt tussen ik en jij? Tussen “ik en de ander.” En met name het spanningsveld, wat gebeurt er in mij als ik me verhoud ten op zichte van de ander. “De ander” kan de wereld zijn, dat kan jouw partner zijn, dat kan jouw collega zijn, dat kan jouw familie zijn. “De ander” is eigenlijk en “trigger”, voor jouw eigen groei. De ander triggert emoties waar je -door bewustzijn- in kunt groeien. En waar je nog persoonlijke winst te behalen hebt. Dat is zo bijzonder.

Het spel van de velden

En juist dat wat ik met beeldende kunst doe, als Kunstsjamaan. Ik breng de werelden bij elkaar: het spirituele, het fysieke, het psychologische, het spel van de “velden”, de kleurvelden letterlijk. Ik breng de werelden bij elkaar. De werelden zoals “horizontaal” gezien: ik, jij, wij, de natuur, de planeet, de mensen om ons heen, de dieren, jouw huis, jouw werk, het dagelijks leven, jouw emoties. En de “verticale” lijn: Spirit, aarde, grond, aarde, kosmos, Universum. Prachtig! ik voel me steeds meer helderder worden de laatste jaren. Een kracht komt er in me vrij. Die kracht is aangewakkerd tijdens de inspiratiereis die ik heb gemaakt in de Himalaya (2019). En met die specifieke kracht die vrij komt heeft de “Kunstsjamaan” iets mee te maken.

Essentie

Ik vind het super spannend. Maar dan besef ik wel dat het essentie raakt, ook voor mij. Ik wil nu delen, omdat het een bijzonder moment is. De “Kunstsjamaan”. En dan moet ik ook lachen, want terwijl ik deze titel hardop zeg in de bossen kijk ik ook om me heen of niemand me hoort. “Stel je voor dat mensen het horen, dat ik dit ben”. Het heeft ook te maken met een bepaalde onzekerheid. Vergelijkbaar met toen ik als beeldend kunstenaar begon in 1999. Toen maakte ik zelf een visitekaartje en daar had ik dan op gezet “Beeldend Kunstenaar”. Toen dacht ik ook: ben ik dat wel? kan ik dat wel gewoon zo zelf beslissen? En die emotie hoort er nu ook bij. “Kunstsjamaan!” Ik geloof er in.