EXPO Galerie Zeven Zomers | Plein 1944

eelkovaniersel_expositie_plein19442

Het getal Zeven wordt geassocieerd met mystiek, spirit en geluk. Zomers refereert aan: warmte, zon, licht, kracht en vrijheid. Vanuit die basis presenteert galerie Zeven zomers hedendaagse kunst. De focus ligt bij kwaliteit en zeggingskracht. De galerie toont permanent de olieverfschilderijen van Eelko van Iersel. Tevens exposeert de galerie twee-dimensionaal en ruimtelijk werk van verschillende kunstenaars. Deze exposities worden zorgvuldig samengesteld, zodat de kunst elkaar versterkt. De getoonde collectie bestaat uit verschillende disciplines. Naast schilderijen vindt u bij ons sculpturen in diverse materialen en technieken, werken op papier, glaskunst en fotografie. De galerie reist, vanaf 2003, ‘als een nomade’ en toont haar kunst op wisselende locaties.

Jaap Bak van Dagblad De Gelderlander schrijft op 6 september 2003

Plein 1944 is perfecte locatie voor een galerie

Door toeval is kunstenaar Eelko van Iersel nu even galeriehouder van Galerie Zeven Zomers. een galerie op een onverwachte locatie, Plein 1944. Zeven Zomers zal het niet duren. Maandag komt namelijk de slopersploeg.

Het avontuur heeft kort geduurd. Nog geen twee maanden. geen Zeven Zomers zoals de kunstgalerie aan Plein 1944 in Nijmegen nu nog heet. Kunstenaar Eelko van Iersel die de galerie beheert, is er niet verrast over. “Ik heb de ruimte op weekbasis gehuurd”, zegt hij. “Voor mij was het ook een gok, maar die is op zich goed uitgepakt” ,zegt hij. De ruimt in de voormalige beddenzaak Van der Werff leent zich perfect als galerie. “Ik heb ontzettend veel enthousiaste reacties gekregen van mensen die hier kwamen kijken. Ook mensen die anders nooit een galerie zullen binnenstappen”, vertelt Van Iersel. Hij durft wel te zeggen dat Zeven Zomers de grootste galerie van Nijmegen is. De enorme benedenruimte biedt plaats aan verschillende kunstenaars, zonder dat hun werk elkaar in de weg staat of hangt. “Ik wilde altijd al eens een galerie beginnen. En min of meer bij toeval kon ik een tijdelijk contract sluiten met de eigenaar van dit pand. Maar wel op weekbasis. Iedere week kon ik een telefoontje verwachten dat ik er uit moest. Dat telefoontje is nu gekomen, want maandag is het avontuur afgelopen. Zelf vindt hi het doodzonde, maar hij kan zich niet beklagen over de belangstelling die hij en de andere kunstenaars hebben gehad. “Jac. Splinter heeft hier geëxposeerd en er zijn speciale zeefdruk van Plein 1944 gepresenteerd, samen met fotograaf Gerard Verschooten. Andere kunstenaars hebben hier ook enkele weken kunnen hangen. Dit is natuurlijk een hele centrale plaats in de stad om kunst te laten zien” , zegt Van Iersel.

De kunstenaars Martine Windig, Rhea Strik, Sylvia van Noye en Johan Hesselbach hebben hun werk er momenteel tentoongesteld. Dat is nog tot en met zondag te zien. Daarna moet alles weggehaald worden, want de slopers staan maandag vroeg op de stoep. Dan wordt de ruimte verbouwd ten behoeve van drogisterijketen Het Kruitvat. Eelko van Iersel: “ Hier wordt de zaak dichtgemaakt en kijken de mensen zo op een blinde muur. De ingang van het Kruitvat blijft aan de andere kant van het pand zitten. Hier komt geloof ik de kantine voor het winkelpersoneel.”
Galerie Zeven Zomers | Plein 1944 | zomer 2003 Galerie Zeven Zomers | Plein 1944 | zomer 2003 Galerie Zeven Zomers | Plein 1944 | zomer 2003 Galerie Zeven Zomers | Plein 1944 | zomer 2003

 

eelkovaniersel_expositie_plein1944