EXPO galerie Zeven Zomers Nijmegen | 2005-2008

eelkovaniersel_expositie_grotemarkt-nijmegen

Van oktober 2005 tot en met december 2008 was de galerie gevestigd op de Grote markt. Links van de kerk en precies achter het bronzen beeld van Mariken van Nieumeghen. Op deze locatie toonde galerie Zeven Zomers alleen de olieverfschilderijen van Eelko van Iersel. Een periode waarin de jonge kunstschilder steeds meer naamsbekendheid kreeg en zijn schilderijen goed werden verkocht in binnen en buitenland. Achteraf een periode waarin Eelko van Iersel zichzelf en zijn galerie goed op de kaart heeft gezet.

Het getal Zeven wordt geassocieerd met mystiek, spirit en geluk. Zomers refereert aan: warmte, zon, licht, kracht en vrijheid. Vanuit die basis presenteert galerie Zeven zomers hedendaagse kunst. De focus ligt bij kwaliteit en zeggingskracht. De galerie toont permanent de olieverfschilderijen van Eelko van Iersel. Tevens exposeert de galerie twee-dimensionaal en ruimtelijk werk van verschillende kunstenaars. Deze exposities worden zorgvuldig samengesteld, zodat de kunst elkaar versterkt. De getoonde collectie bestaat uit verschillende disciplines. Naast schilderijen vindt u bij ons sculpturen in diverse materialen en technieken, werken op papier, glaskunst en fotografie. De galerie reist, vanaf 2003, ‘als een nomade’ en toont haar kunst op wisselende locaties.

galerie+nijmegen_grotemarkt
gelderlander10-7-06_1


VOORBIJ DE IJSBAAN BEGINT DE ZOMER

Galerie Zeven Zomers viert met trots haar eerste verjaardag. De galerie op de Grote markt te Nijmegen heeft haar eerste jaar erop zitten en kan terugkijken op een inspirerende en succesvolle periode. Tijdens de doorlopende expositie worden de non-figuratieve schilderijen van Eelko van Iersel getoond. Zijn schilderijen zijn kleurrijk, hebben een krachtige uitstraling en hebben een eigen zeggingskracht. De laatste serie is organisch en stromend van karakter en heeft een oosterse sfeer. “Unieke schilderijen waar je, als het je smaak is, hevig verliefd op wordt”, aldus een bezoeker in de galerie. U bent van harte welkom.

Galerie Zeven Zomers wisselt doelbewust van locatie, zodat de schilderijen door het hele land geëxposeerd worden. Eelko van Iersel is de initiatiefnemer van deze mobiele galerie. Van Iersel heeft een aantal malen in Nijmegen geëxposeerd, maar ook in Ubbergen, Grave, Vught, Helvoirt, Boven Leeuwen, Bilthoven, Groesbeek en Heusden aan de Maas. Vanaf vorig jaar november heeft galerie Zeven Zomers haar onderkomen op de Grote markt 20/21.

Wanneer je tijdens deze donkere maanden over de Grote markt kijkt, richting Stevenskerk, zie je het bord met daarop ‘Zeven Zomers’ uithangen. Met dit gure weer wekt het de suggestie dat er een reisbureau gevestigd is met bestemmingen naar tropische oorden. Warmte, zon, licht, kracht zijn ook de synoniemen die Van Iersel kan noemen bij ‘Zomers’. ‘Zeven’ is een getal wat staat voor spiritualiteit, mystiek en sprookjes. De zeven chakra’s, de zeven geitjes en de zeven jaren dat Mariken leefde in zonde van de duivel.
Eenmaal over de drempel gestapt is er een geheel eigen sfeer en wereld. Van Iersel probeert deze drempel zo laag mogelijk te houden, zodat ieder die wil kan genieten van de inspirerende schilderijen. Eenendertig schilderijen stralen van de muur af. Allen kleurrijk en zonder herkenbare voorstelling. Allen geschilderd zonder kwast, want de kunstenaar schildert voor het grootste gedeelte met zijn handen. Er is veel expressie en dynamiek te zien, maar tegelijkertijd ook verstilling en meditatie. De schilderijen hebben Spaanse namen meegekregen, waarvan de klank poëtisch en mediterraan kleurt. Van Iersel nodigt de bezoekers graag uit de tijd te nemen om te kijken. ‘Te snel voorbij de schilderijen rennen is niet voldoende, want de hectiek van de stad en het alledaagse leven mag eerst wegzakken, zodat er ruimte komt voor onbevangenheid, intimiteit en schoonheid. Kunst is er niet enkel om bekeken te worden: kunst kijkt ons aan. Er ontstaat een beeldende dialoog tussen toeschouwer en schilderij’.

Inspiratie
Bezoekers vragen steevast waar hij inspiratie vandaan haalt. Zijn visie en overtuiging zegt dat inspiratie er is: ‘altijd en overal’. Het enige wat hij moet doen is zichzelf aansluiten op deze inspiratie en zelf vrij en stromend van aard blijven. Een meditatietraining in levenshouding helpt hem daarbij. Er zijn ook mensen, die in zijn werken, hoe abstract ze ook zijn, iets religieus zien. Dat is in de eerste instantie niet een bedoeling of een doel van de kunstenaar, maar hij probeert wel steeds schoonheid, liefde, warmte, diepgang en licht over te brengen. En wanneer bezoekers daar hun hart voor openstellen is dat toch al heel dicht bij religie. ‘Ik zal geen realistische Maria of Christus schilderen, omdat mijn interesse daar helemaal niet ligt. Maar als mijn inspiratie voortkomt uit energie, liefde en God, waarom dan niet uit Maria. De werken zijn net zo spiritueel getint als ik zelf ben, niet meer en niet minder. Mensen zijn vaak geneigd om zaken als spiritualiteit te gewichtig en zwaar op te nemen, terwijl humor en luchtigheid essentiële eigenschappen zijn. De diepgang van de dood, de pijn van een verlies, het genot om het leven, de aarde en de kosmos, de natuur en het licht en het eten van bijvoorbeeld een broodje filet americain…’

Ondernemer
Naast de introverte, dromerige kunstenaar, die de kleurige en spirituele creaties neerzet op doek is Eelko van Iersel ondernemer. Het blijkt voor veel beeldend kunstenaars een lastige opgave om artistieke kwaliteiten te verenigen met commerciële vaardigheden. ‘Eigenlijk heel plat gezegd moet je het gewoon leuk vinden om de kunsten die voortkomen uit inspiratie en creativiteit te verkopen. En als je het niet leuk vind, dan raad ik aan te onderzoeken wat je in de weg staat om het leuk te vinden. Ook het verkoopproces is creatief en heeft te maken met geven, organiseren en de kunst in de wereld zetten. En er moet brood op de plank’, aldus Van Iersel. Zes jaar geleden besloot Van Iersel zijn baan als therapeut te stoppen en zich volledig te wijden aan het kunstenaarsvak en het zelfstandig ondernemerschap. Zijn eenmanszaak heeft de naam Zeven Zomers. Art en naast kunstschilder heeft hij zich de afgelopen jaren ontwikkelt tot grafisch vormgever. De gehele vormgeving van een aantal bedrijven in de psychische en wetenschappelijke gezondheidszorg wordt verzorgd door Van Iersel en hij ontwerpt voor losse opdrachtgevers, zoals bijvoorbeeld het logo voor ‘het Nijmeegs Innovatie Platform’. Een ambitieuze kunstenaar, vormgever en galeriehouder, met werkweken van 50 uur, risico’s, lef, strategieën en doorzettingsvermogen. ‘Mijn schilderijen vertalen een creatieve, liefdevolle en krachtige vrijheid. Er is licht en rijkdom. Mijn schilderijen ontstaan uit inspiratie, natuur, kosmos, aarde, leven, dood, geboorte en kracht. Mijn bedrijf is commercieel, mijn schilderijen niet!’ Twee petten, die van Iersel beide passen. Misschien zit het dan toch in zijn familiaire genen: de artistieke en muzikale kwaliteiten van vader’s kant en de werkzaamheden in de paarden en autohandel van moeder’s kant.

gelderlander23-12-05
gelderlander27-9-07_klein
Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.