FiftyTwoDegrees: architectuur & kunst

Business Center FiftyTwoDegrees, Nijmegen

Architectuur & kunst
Begin 2009 exposeerde kunstschilder Eelko van Iersel samen met kunstenares Rhea Strik in het Nijmeegse FiftyTwoDegrees gebouw. Dit innovatieve business center is ontworpen door architect Francine Houben van Mecanoo en daarmee een markant landmark in Nijmegen. FiftyTwoDegrees is ontworpen als een kenniscentrum voor Philips Semiconductors. Opvallend is de 86 meter hoge geknikte toren met 17 lagen. Hierin komen kantoren en laboratoria.

Expositie
Rhea Strik en Eelko van Iersel hadden de primeur met hun expositie in het moderne kantoorpand en genoten daardoor van een enorme belangstelling en publiciteit. Zo’n 90 kunstwerken toonden zij op de begane grond, eerste etage en de 17e etage waar club 52 is gehuisvest. De kunstenaars vielen op het licht -de transparantie in het pand- en de strakke lijnen in het gebouw. De combinatie van dit moderne ontwerp en hun warme, abstracte kunstwerken zorgde voor een prachtige versterking. Er kwam warmte en menselijkheid in het pand, waardoor de totale sfeer opener en aangenamer werd. Beide kunstenaars zijn zich sterk bewust van de krachtige werking van kunst in een ruimte. De energie verandert door de aanwezigheid van kunst en dat draagt er toe bij dat er een vreugdevolle en stille sfeer mag ontstaan.

Love is in the air
Rondom Valentijnsdag organiseerden zij een event met de naam “Love is in the air”. Zo’n 150 gasten kregen een rondleiding door het gehele gebouw en uitleg over de expositie door de kunstenaars. De roze champagne vloeide rijkelijk en de lampen van het gebouw toonden de kleuren van de liefde: roze & rood. Gedurende de maanden dan het pand geopend was voor expositie zijn er zo’n 3000 bezoekers wezen kijken. Allen nieuwsgierig naar de expositie en het gebouw.

Clinic schilderen
Op donderdag 5 maart 2009 heeft de jaarlijkse ‘Arnhem-Nijmegen Cool Region Tour’ plaatst gevonden. Dit is georganiseerd door het RBT KAN (Regionaal Bureau voor Toerisme Arnhem Nijmegen). Tijdens het programma hebben 57 deelnemers een bezoek gebracht aan FiftyTwoDegrees. Na een hartelijk ontvangst is de kunstroute door het gebouw gestart onder leiding van Eelko van Iersel en Rhea Strik. De bezoekers hebben tijdens de rondleiding kennis kunnen maken met de kunstenaars, de kunst en de faciliteiten en ruimten die FiftyTwoDegrees te bieden heeft.

Na de rondleiding werd de groep van 57 deelnemers verdeeld in vijf groepen. Vier groepen kregen ieder een schilderij van 115 x 115 cm en de vijfde groep kreeg de taak om de vier afzonderlijke schilderijen aan elkaar te verbinden. Eelko van Iersel en Rhea Strik stonden voor de uitdaging om deze grote groep tot expressie te laten komen op het doek. Mede door hun inspirerende begeleiding stonden de deelnemers in no-time met penselen in de hand en vol power te schilderen. De deelnemers werden door de kunstenaars uitgenodigd om te schilderen vanuit vrije inspiratie en directe expressie. De uitdaging was om een schilderij te creëren van 230 x 230 cm, weliswaar in een tijdsbestek van drie kwartier. Een prachtig schouwspel wat resulteerde in een succesvolle middag: een expressief schilderij en een geweldige ervaring.

XpatArtikel_totaal

gelderlander_19-02-09_A4