EXPO Ootmarsum 28 t/m 30 aug 2015

invitatie

IMG_1323

Op 28, 29 & 30 augustus 2015 bent u van harte welkom bij de expositie van Eelko van Iersel in Ootmarsum. Er is een mooi artikel geschreven in het magazine van deze kunstmanifestatie. U kunt op onderstaand artikel klikken voor een leesbare versie. De officiële opening vindt plaats op vrijdag 28 augustus om 14.00 uur door burgemeester Mr. Roel Cazemier. Welkom!

artikel_ootmarsum

Eelko van Iersel en zijn spel met de ruimte

Vijftien jaar geleden nam Eelko van Iersel een rigoureus besluit. Hij zegde zijn werkplek als creatief therapeut vaarwel, volgde zijn hart en werd kunstenaar. Daar bleef het niet bij, want ook grafisch ontwerper en eigenaar van de galerie ‘Zeven Zomers’ vallen binnen zijn ‘takenpakket’. De 39-jarige Eelko van Iersel vindt deze drie-eenheid een geweldige basis om zijn beroep uit te oefenen. “De galerie is voor mij een prachtig verlengstuk van mijn schilderwerk geworden . Het creëren van een nieuw schilderij is intiem, eenzaam en een proces dat je alleen moet voltooien. Als het dan in de galerie hangt kun je er over praten met de bezoekers en dan hoop je dat het ook anderen raakt. Dat maakt dit werk ook zo verschrikkelijk boeiend. Ik geniet van het creëren van mijn schilderwerk, maar ook van het grafisch ontwerpen om het daarna te kunnen laten zien en te voelen hoe anderen daar naar kijken,” legt Eelko van Iersel uit. “Door deze combinatie van werkzaamheden komen bij mij verschillende aspecten op een perfecte wijze tot hun recht.”

Als kind gaf Eelko al blijk van zijn creatieve mogelijkheden. Hij tekende, knutselde en speelde graag toneel. Hij rondde zijn schoolopleidingen af en vond werk als creatief therapeut in de Psychiatrie. “Ik was nog jong toen ik daar aan de slag ging. Op een bepaald moment voelde ik dat ik een andere richting op wilde. Op eigen voeten staan, de kunstwereld in. Dat is best een spannende stap geweest. Allerlei issues komen op je af. Ben ik wel goed genoeg? Kunnen mensen mijn werk waarderen? Veel vragen passeerden de revue, maar ik heb doorgezet. Ik ben ook wel iemand, die zijn eigen weg graag uitstippelt. Dat is me geluk. In deze wereld van de kunst ben ik echt een autodidact. De techniek om mijn schilderijen te maken heb ik mezelf aangeleerd. Mijn kunst is non figuratief. Mijn intentie is dat de schilderijen een positieve werking hebben op de omgeving. Ik werk niet met kwasten, maar met mijn handen. Laag voor laag. Ik begin met het aanbrengen van een structuur dat bestaat uit grondverf en zand. Dan zie je als het ware een delta met een droog gevallen rivierbedding, die op een natuurlijke wijze gebarsten is. Ik breng daar een koper metallic acrylverf op om als het ware de verschillende werelden met elkaar te verbinden. Daarna werk ik met verdunde olieverf en dat maakt de schilderijen uniek. Ik heb wel een gasmasker op en de ramen van het atelier staan open om mijn eigen gezondheid niet op het spel te zetten. Laag na laag breng ik dan vervolgens de olieverf op. Ik bouw het als het ware op, maar werk altijd vanuit het nu. Mooie beelden uit de natuur vormen een grote inspiratiebron en tijdens het scheppingsproces ontstaat er een spanningsveld en speel ik met de ruimte. Ik kan met acht schilderijen tegelijk bezig zijn. Sommigen daarvan kan ik ook een half jaar laten liggen. Met andere werken is het een continue proces, waarin allerlei soorten emoties voorbijkomen. Voor mijn gevoel moet het helemaal kloppen en ik heb tijdens het maken van het schilderij ook tijd nodig om het zelf te waarderen. Het kan me naderhand ook ontroeren en dan ben ik eerlijkheidshalve zelf verrast door de schoonheid van de schilderijen. Een mevrouw typeerde mijn werken als ‘Energie vanuit het hart met een vleugje verdriet’ en dat is wel een treffende uitspraak,” geeft Eelko van Iersel uitleg over zijn manier van werken.

Zijn schilderijen, die eind augustus in Ootmarsum te bewonderen zijn, stralen warmte, energie, dynamiek, vreugde, ruimte en kracht uit, maar tegelijkertijd zijn ze ook verstillend en troostrijk.

Samen met de werken van Karin Welhuis is er in Ootmarsum sprake van een unieke en prachtige combinatie en creëren zij een ruimte vol met abstracte natuur. Een Pagodetent, die men niet mag missen. “Het is niet de eerste keer dat Karins’ en mijn werken gecombineerd worden, want ze heeft in mijn Galerie ‘Zeven Zomers’ geëxposeerd. We kenden een klik en hebben veel contact met elkaar. Ze heeft mij gevraagd om samen te exposeren tijdens Kunst in Ootmarsum en dat doe ik met heel veel plezier. Ook dan kom je direct in contact met het publiek en dat maakt mijn leven als kunstenaar compleet. Dus kijk ik erg uit naar dit artistieke buitengebeuren,” aldus Eelko van Iersel.

Meer informatie over hem is te vinden op de website: www.eelkovaniersel.nl en wie zijn werken graag eerder of later dan Kunst in Ootmarsum wil zien kan terecht in de Galerie Zeven Zomers aan de Houtstraat 74 in Nijmegen.

Las tierras bajas 1 & 2

Las tierras bajas 1 & 2

DSCF9452