EXPO Helvoirt Oude Kerk 2004

eelkovaniersel_expositie_helvoirt_2004

In 2004 is kunstschilder Eelko van Iersel uitgenodigd door Stichting ‘Tentoonaandeleye’ voor een solo-expositie in zijn geboortedorp Helvoirt .

Vincent van Gogh
In de zomermaanden van 1874 maakte Vincent van Gogh enkele schetsen van o.a. de hervormde kerk te Helvoirt. Sinds 1871 was zijn vader Theodorus de dominee van de hervormde gemeente in het Brabantse dorp. Vincent had weliswaar zij ouderlijk huis enkele jaren daarvoor verlaten, maar in Helvoirt voelde hij zich toch ’thuis’.
helvoirt-goghschetsHoewel Vincent het in Londen niet slecht naar zijn zin had, gingen zijn gedachten nog wel naar thuis uit. Een jaar na zijn vertrek naar Engeland schreef hij: “toch verlang ik soms zoo naar Holland en vooral naar Helvoirt” (30 april 1874). Het is in deze hervormde kerk dat Eelko van Iersel zijn non-figuratieve olieverfschilderijen exposeerde in 2004. Van Iersel is dan reeds 10 jaar weg uit het dorp waar hij geboren en getogen is. Zijn ouders en familie wonen nog altijd in Helvoirt. Alhoewel Eelko het ontzettend naar zijn zin heeft in Nijmegen is het toch een bijzondere ervaring om na zoveel jaar ‘thuis’ te komen met zijn schilderijen. Het gemoedelijke dorp aan de Leye is een veilige basis geweest als fundament voor het leven van de kunstenaar.

Tijdens de expositie toonde de schilder een 15-tal kleurrijke doeken in de prachtige kerk. De opening werd verricht door het bestuur van de stichting en een persoonlijke welkomsttoespraak werd gegeven door Martine Windig. De avond werd muzikaal begeleid door het Rotterdamse duo ‘Mariposas de la calle’. Ofwel ‘Vlinders van de straat’. Als je ze langs ziet vliegen, probeer ze dan niet te vangen, ze willen vrij zijn. Hun muziek is oprecht, de kracht ervan zit in de eenvoud. Zij zoeken niet naar virtuositeit, maar willen een verhaal vertellen, in het Spaans. ‘Mariposas de la calle’ is een duo, dat bestaat uit 2 studentes van het Rotterdams conservatorium. De vaak twee – stemmig gezongen liederen komen grotendeels uit Zuid – Amerika en worden begeleid met gitaar, viool en dwarsfluit. De muziek is soms vrolijk, soms melancholisch en soms poetisch.

Een eervolle expositie voor Eelko van Iersel in zijn dorp van herkomst. Via deze link vindt u een volledig overzicht van de schilderijen van Eelko van Iersel.