EXPO Besiendershuis Kunsthuis 2009-2010

eelkovaniersel_expositie_besiendershuis
Galerie Zeven Zomers heeft van 27 juni 2009 tot en met eind augustus 2010 kunstexposities getoond in het monumentale Besiendershuis aan de Waalkade (Steenstraat 26 te Nijmegen). Dit laat-gotische pand stamt uit het begin van de 16de eeuw. De besiender was een opzichter van de Waal, die de tolgelden van de voorbijvarende schepen moest innen.
besiendershuis_7-8-2009_web

EXPOSANTEN
De 12 kunstenaars die zijn geselecteerd om deel te nemen aan de exposities in het Besiendershuis zijn: Hilde Klomp (bronzen beelden), Bikkel (glaskunst), Babette Degraeve (beelden), Rachel Kruithof (videoinstallatie), Eelko van Iersel (olieverfschilderijen), Rieke van der Stoep (bronzen beelden), Wilfried Grootens (glaskunst), Otto Koedijk (houtopjecten), Thea van Herpt (beelden), Lies Arnold (bronzen beelden), Frank Biemans (glaskunst) en Bliss Art (sieraden).Galerie Zeven Zomers, Besiendershuis aan de Nijmeegse Waalkade
Exposanten: Hilde Klomp, Rieke van der Stoep, Wilfried Grootens en Eelko van Iersel | 17 januari tot en met 11 april 2010 | Film: Hilde Klomp

eelkovaniersel_expositie_besiendershuis1

Van half juni 2009 tot en met eind augustus 2010 heeft galerie Zeven Zomers vijf exposities getoond van twaalf verschillende kunstenaars. In die periode zijn er duizenden mensen geweest die het monumentale Besiendershuis en de kunstexpositie hebben bezocht. Door de galeriefunctie is het pand na 15 jaar weer opengesteld voor publiek. Het Besiendershuis heeft een aantrekking door haar monumentale waarde. Toeristen, Nijmegenaren en kunstliefhebbers hebben het monument van binnen kunnen zien en kunnen genieten van de kunst. Galerie Zeven Zomers heeft het Besiendershuis weer op de culturele kaart gezet.

GALERIE ZEVEN ZOMERS
Galerie Zeven Zomers is een initiatief van kunstschilder Eelko van Iersel. Zijn olieverfschilderijen worden geëxposeerd in binnen en buitenland. Ruim 250 schilderijen hebben de afgelopen jaren hun weg gevonden naar liefhebbers van zijn werk. De kunstenaar woont en werkt in Nijmegen. Eelko is cultureel ondernemer, grafisch ontwerper én eigenaar van galerie Zeven Zomers. Als een nomade reist de galerie van locatie naar locatie. De afgelopen jaren zag de galerie het licht op Plein 1944 (Van de Werff bedden), Grote Markt (slagerij Martens, fietsen De Bruijn) en FiftyTwoDegrees. De galerie maakt over het algemeen gebruik van leegstaande panden, die op dat moment geen invulling hebben.

BESIENDERSHUIS – KUNSTHUIS
Eind 2008 kreeg Eelko via een ambtenaar van de Gemeente Nijmegen te horen over de culturele bestemming van het Besiendershuis. Er zou een ‘Artist in Residence’ (AIR) programma moeten gaan plaatsvinden in het pand, met wisselende artiesten uit binnen en buitenland. In afwachting van de realisatie van deze plannen heeft Galerie Zeven Zomers het Besiendershuis mogen gebruiken voor wisselende exposities. Tevens heeft Eelko vanaf januari 2009 zijn visie en ideeën gecommuniceerd over zijn toekomstplannen met het Besiendershuis. Hij ziet het Besiendershuis als kunsthuis, met wisselende kunstexposities, kleinschalige muziekoptredens en lezingen/debatten. Eelko zou graag een totaal-programma opstellen met wisselende exposities. Dat zou gecombineerd kunnen worden met het AIR programma. De combinatie zorgt ervoor dat de gast-Artist in het hart van Nijmeegse cultuur kan verblijven. In het  verleden heeft het Besiendershuis een vergelijkbare functie gehad; in 1970 – 1980 toen de GBK er gevestigd was en beeldend kunstenaar Ed van Teeseling in het Besiendershuis werkte en woonde. Er werden toen verschillende exposities georganiseerd.

Eind 2008 is Van Iersel gast geweest tijdens de General Meeting van Res Artis, het grootste internationale netwerk van AIR centra. De conferentie handelde over Artists in Dialogue, Transforming communities. Het afgelopen jaar heeft Eelko zijn plannen gepresenteerd aan de Nijmeegse wethouders en ambtenaren in de hoop hen te enthousiameren voor zijn plannen. In 2009 heeft wethouder Hannie Kunst (kunst en Cultuur) de galerie bezocht, waarbij ze aangaf het initiatief te waarderen en geïnspireerd te zijn over het kunsthuis, waarbij wisselende exposities gecombineerd worden met het Artist in Residence programma. Burgemeester Thom de Graaf heeft de galerie bezocht in juni 2010. Samen met 9 collega-burgemeesters uit de regio hebben zij een rondleiding gemaakt door de galerie en genoten van een lunch. De burgemeesters waren erg enthousiast over de expositie in het Besiendershuis. Zondag 4 juli heeft wethouder Henk Beerten een bezoek gebracht aan de galerie tijdens de expositieopening. De Gemeente Nijmegen heeft Eelko van Iersel niet benaderd om een conceptplan (kunsthuis in combinatie met AIR) in te dienen.

CULTUREEL ONDERNEMER
Als hedendaagse kunstenaar combineert Eelko van Iersel zijn ‘creatieve kwaliteiten’ en ‘cultureel ondernemerschap’. Van daaruit is het innovatieve plan ontstaan om een reizende galerie te creëren. Galerie Zeven Zomers genereert een enerverende kunstcultuur. De combinatie kunstenaar en galeriehouder is zijn creatieve eigenheid en de sleutel van zijn succes. Dat getuigd van creativiteit, out of the box denken, organisatievermogen en ondernemerschap. Het blijft een uitdaging om de juiste balans te vinden tussen scheppend kunstenaar en ondernemerschap. Zijn kunstenaarschap staat bovenaan en is de basis van zijn onderneming. De onderneming is rendabel, zodat hij geen enkele inhoudelijke concessies hoeft te doen in zijn beeldend werk. Kwaliteit staat voorop. De galerie in het Besiendershuis heeft kunnen bestaan zonder enige vorm van subsidie. De galerie is professioneel neergezet met gerenommeerde kunstenaars, publiciteit, kunstliefhebbers en verkoop. Eelko investeert in netwerken en publiciteit. Zo heeft hij een aantal mooie artikelen weten te realiseren in Dagblad De Gelderlander en de Novio Nova. Tevens heeft hij activiteiten georganiseerd in de galerie om een continue stroom van bezoekers te garanderen, zoals feestelijke openingen, muziekoptredens, lezingen, netwerkbijeenkomsten, bezoek van 60 scholieren én een workshop schilderen.

TOEKOMST BESIENDERSHUIS
De gebruikersovereenkomst van galerie Zeven Zomers in het Besiendershuis is eind augustus 2010 beëindigd. Het Artist in Residence-programma is van start gegaan per 1 oktober 2010, met als eerste gast Thomas Verbogt. Het project is begeleidt door Andree van de Kerckhove, die Nijmeegse organisaties heeft uitgenodigd om een Artist aan te dragen. Het AIR programma is in 2014 gestopt.

Tot eind 2018 is Stichting Nox verantwoordelijk voor de organisatie van het Residence programma in het Besiendershuis. De plannen van de Gemeente Nijmegen om een Artist in Residence programma te financieren in het Besiendershuis wordt kritisch bekeken door de politieke partijen en door de redacteuren van Dagblad De Gelderlander, in plaats van € 44.000,- kost het AIR programma in eens een ton. > lees meer.

Eelko van Iersel houdt zich aanbevolen om in de toekomst mee te denken over een invulling van het Besiendershuis. De periode tot en met 2018 zal uitwijzen of het Besiendershuis geschikt is voor een Artist in Residence-programma en of de Gemeente Nijmegen deze bestemming gaat continueren. De gebruikersperiode, waarin galerie Zeven Zomers heeft geopereerd, is in ieder geval inspirerend en verrijkend geweest. En het Besiendershuis is een jaar (2009-2010) geopend geweest voor kunstliefhebbers, bezoekers en Nijmegenaren.

Besienderhuis | Kunsthuis aan de Waalkade | Galerie Zeven Zomers

Besienderhuis | Kunsthuis aan de Waalkade | Galerie Zeven Zomers

EXPOSITIE

Galerie Zeven Zomers, Besiendershuis aan de Nijmeegse Waalkade
Exposanten: Hilde Klomp, Bikkel, Babette Degraeve, Rachel Kruithof en Eelko van Iersel | 27 juni tot en met 16 augustus 2009 | Film: Huub Hofs & Hilde Klomp

MUZIEK
MUZIEKOPTREDEN ZINGARI
Concert Zingari / ‘libero come il vento’ / 19 mei
De gepassioneerde zigeunerklanken van de groep Zingari zijn woensdagavond 19 mei te horen in galerie Zeven Zomers (Besiendershuis). Tijdens dit concert wordt hun nieuwe CD genaamd ‘libero come il vento’ gepresenteerd. Zingari speelt instrumentale stukken met gipsysoul. Hun muziek is een smeltkroes van balkan, swing à la Django Reinhardt en de rumba flamenca. Met weemoedige vioolklanken en virtuoze accordeon solo’s, vurige gitaarspel en een stuwende bas neemt Zingari de luisteraar mee op een muzikale reis door Zuid Europa. Er staan zowel traditionals als eigen composities op het repertoire. Voor de liefhebber van zigeunermuziek is dit optreden een absolute aanrader!

MUZIEKOPTREDEN MANITO
Flamencogitaar in Besiendershuis / 20 mei
In galerie Zeven Zomers (Besiendershuis) worden naast kunstexposities ook regelmatig muziekavonden gehouden. Zo is er donderdag 20 mei a.s. een flamencogitaarconcert van Manito. Deze voorstelling draagt de titel ‘lagrima gitana’. Met zinderend gitaarspel en tot de verbeelding sprekende improvisaties brengt hij menig luisteraar in vervoering. Zijn muziek is geworteld in de zigeunercultuur van de Camargue, een gebied in Zuid-Frankrijk. Manito speelt vanaf jonge leeftijd de Spaanse gitaar. Dit instrument is volgens hem een verlengstuk van je ziel. Op het repertoire staan zowel traditionals als zelf gecomponeerde stukken. Gebeurtenissen uit ‘het leven’ zijn vaak de inspiratiebron voor zijn eigen num- mers. Ook heeft hij enkele hommages geschreven.

MUZIEKOPTREDEN: CLAUDIA & MANITO

Galerie Zeven Zomers in samenwerking met La Rosa organiseerde op 8, 9 en 10 april 2010, drie mooie muziekavonden in het Besiendershuis aan de Waalkade in Nijmegen. La Rosa presenteertde haar nieuwe CD ‘Estrellitas’ | Exposanten: Hilde Klomp, Rieke van der Stoep, Wilfried Grootens en Eelko van Iersel

5 augustus 2010: muziekoptreden Claudia y Manito in historische Besiendershuis een akoestische muziekvoorstelling met muziek uit diverse Zuid-Amerikaanse landen. Het instrumentale gedeelte van het repertoire wordt gespeelt op de Paraguayaanse harp; Op dit prachtige instrument speelt Claudia melancholische zamba’ s en tango’s uit Argentinië en stukken uit Paraguay en Venezuela. Met passie brengt Claudia ook een aantal Spaanstalige liederen uit het Latijns-Amerikaanse continent ten gehore.  Deze gaan veelal over hartstocht, liefde en jaloezie. De nummers worden ondersteund door warme gitaarklanken. Met haar zwoele stemgeluid treft Claudia het juiste gevoel wat deze muziek in zich draagt. Gipsygitarist Manito vult het spel van Claudia aan met vurige solo’s en gevoelige fraseringen.

WERELDVERTELDAG
Zondag 21 maart 2010wordt de lente ingeluid in galerie Zeven Zomers. 20 maart (en 21 maart) is het namelijk Wereldverteldag. Vertelkring Het Vijfde Seizoen uit Nijmegen is 21 maart te gast in de galerie. Zes vertellers zullen hun verhalen aan het publiek overdragen. Het misverstand bestaat wel eens dat verhalen enkel voor kinderen bedoeld zijn. Deze verhalen echter niet, ze zijn bedoeld voor een volwassen publiek die meegenomen wil worden in de wereld van de verteller. U bent van harte uitgenodigd. De entree is gratis.

WERELDVERTELDAG_21maart_klein

BEZOEK SCHOLENGEMEENTSCHAP NSV 11
Maandag 1 maart 2010 bezoeken ongeveer 60 scholieren galerie Zeven Zomers. Op die dag start de basisschool NSV II uit Nijmegen met een kunstproject met als thema: ‘ontmoetingen in de kunst’. Tijdens het bezoek in de galerie krijgen de kinderen een rondleiding door het monumentale gebouw, waar de schilderijen, bronzen beelden en glaskunst te zien zijn. Galerist en beeldend kunstenaar Eelko van Iersel vindt het belangrijk dat kinderen in aanraking komen met kunst. “Het is goed wanneer kinderen kunnen zien dat het een optie is om kunstenaar of galeriehouder te worden, mits de interesse daar ligt en hun hart daarnaar uit gaat. Toen ik een kind was stond beeldende kunst en het kunstenaarschap erg ver van mij vandaan, alhoewel ik toen al wist dat ik kunstenaar…ben”, aldus Van Iersel. Aansluitend aan het galeriebezoek zal kunstenares Hilde Klomp in de klas gaan werken met de kinderen met boetseerwas. Op deze wijze krijgen de kinderen een introductie in het proces van het maken van bronzen beelden.

NETWERKBIJEENKOMST BUSINESSCLUB NIJMEGEN
Op dinsdag 2 februari 2010 is de Business Club Nijmegen te gast in de galerie. Eelko van Iersel is lid van deze Business Club en zal tevens een workshop schilderen geven aan de aanwezige leden. Een keer per jaar organiseert de Business Club Nijmegen een bezoek aan een bedrijf en dit jaar zal Eelko van Iersel de avond verzorgen en zijn bedrijf Zeven Zomers presenteren.

DURFTEVRAGEN  & NAAMLOOZ 
Vrijdag 25 september 2009: Durftevragen bijeenkomst o.l.v. Nils Roemen, 13.00 uur -16.30 uur. Aansluitend Naamlooz borrel. 17.00 uur

MUZIEKOPTREDEN i.s.m. ITATI

24 september 2009: ITATI huiskamerconcert : combo Jazz4You én gitarist Hans Martin, 20.30 uur

MUZIEKOPTREDEN

Galerie Zeven Zomers, Besiendershuis aan de Nijmeegse Waalkade
Muziekfragment: Pentatone live tijdens opening van de expositie | Film: Eli Groen

KUNSTROUTE
op donderdag 24 september 2009 hebben een 20-tal medewerkers van de Gemeente Nijmegen galerie Zeven Zomers bezocht in het kader van de Kunstroute, de Waalkaderoute. Tijdens dit bezoek is tevens het promotiefilmpje getoond van Kunst Op Straat. De Gemeente Nijmegen heeft een aantal kunstroutes ontwikkelt, zodat de Kunst Op Straat de waardering krijgt die het verdiend. Zodat mensen de beelden kunnen zien en ervan kunnen genieten.

NovioNova